Afbeelding

Welkom aan boord, de Enterse Zomp vaart weer

Algemeen

RIJSSEN/ENTER - Er kan weer gevaren worden met de Enterse Zomp. Van maandag tot en met zaterdag zijn er vaartochten te boeken. De zomp zal dan om 13.00 uur, 14.30 uur, 16.00 uur en 19.00 uur vertrekken (vanaf Pelmolen Rijssen, de Waarf Enter of achter de ijsfabriek Hellendoorn). Een recreatieve vaartocht waarbij de schippers onderweg leuke weetjes en verhalen vertellen.

“We zijn er blij mee dat het weer kan. Wel moet een vaartocht online geboekt worden. We varen in kleine groepjes en nog steeds coronaproef. In overleg is een vaartocht op maat te regelen. Wanneer de anderhalve meter regel wordt versoepeld, zijn er meerdere activiteiten mogelijk”, aldus Henk Siegerink namens Regionale Stichting Enterse Zomp. Er zijn bijvoorbeeld combinaties mogelijk van wandelen, varen en een bezoek aan de Pelmolen. Deze activiteiten kunnen goed op elkaar afgestemd worden. Een mooi verblijf voor enkele uren rond de meanderende Regge. De zompen zijn ook per uur te huren voor kleine gezelschappen om te genieten van de Regge en of een vaart naar de Overtoom of gewoon om iets te vieren met een hapje en een drankje.

Drie zompen
Siegerink: “In 1925 is de laatste zomp uit de vaart genomen. Tegenwoordig varen er weer drie zompen op de Regge. De Rijssense schuit de ‘Regt door Zee’ uit 1986 heeft als ligplaats het haventje bij de Pelmolen Ter Horst in Rijssen. De ‘Vriendschap’ bij de Waarf in Enter. In Hellendoorn vaart de ‘Schuttevaer’ vanaf de haven achter de ijsfabriek. De laatste twee zompen zijn bij ons op de Waarf gemaakt door eigen vrijwilligers. Momenteel zijn de bouwers weer bezig met het maken van een nieuwe zomp ter vervanging van huidige boot de ‘Regt door Zee’.” Doc Reichert (83), woonachtig in Notter, is één van de twaalf schippers van de Rijssense Zomp genaamd ‘Regt door Zee’. Hij verricht deze werkzaamheden op toeristisch gebied al ruim twintig jaar. “Van vroeger uit is dit al een hele oude ambacht. De schippers moesten hard werken en waren vaak weken onderweg. De geschiedenis van de Zompen en hun schippers, dat boeit mij enorm.”

Geschiedenis
Zompen werden zo’n tweehonderd jaar geleden in Oost-Nederland veelvuldig gebruikt in de scheepvaart. De zompen, ook wel platbodems genoemd, hadden aan weinig water genoeg. Zo had Twente een belangrijke verbinding met de Hanzesteden Zwolle en Kampen. In die tijd waren de landwegen vaak onbegaanbaar. Maar met de Enterse Zomp konden grote vrachten over water vervoerd worden. Destijds voeren er ruim honderd Enterse Zompen op de Regge. Deze zijn dan ook karakteristiek voor de omgeving. Voor info en online boeken www.entersezomp.nl of telefoonnummer 06-51773357.

Afbeelding
Nieuwe tafel? Maak hem samen met Mooie Tafels 3 uur geleden
Afbeelding
OV-ambassadeurs houden inloopspreekuur in Rijssen 5 uur geleden
Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 19 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 21 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 28 mrt, 14:09
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 28 mrt, 12:06
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12