Wat doet ze doar noe eagenlijk: BIM4Production

Je hebt het allemaal wel eens. Dat je langs een heel mooi nieuw of zelfs oud bedrijfspand of winkellocatie rijdt en denkt: ‘Wat doet ze doar noe eigenlijk’? Wat gebeurt daar achter de deur? Wat is de historie? Wat maken ze? Wat bieden ze? Deze keer krijgt u een kijkje in de keuken bij BIM4Production.

BIM4Production heeft de slogan ‘Let’s automate your production met BIM’ en dat is wat het Rijssense bedrijf voor ogen heeft. BIM staat voor Bouw Informatie Model. Dit is een digitale weergave van het te bouwen object en gaat verder dan alleen de afmetingen. Alle informatie over onder andere maatvoering, materiaalgebruik, plaatsing van installaties en leidingwerk zijn erin verwerkt. BIM4Production heeft software ontwikkeld waarmee bedrijven in de bouwsector vanuit die 3D BIM-modellen hun planning, productie en transport efficiënt kunnen beheren.

Een mooi voorbeeld van wat BIM4Production doet, is het onlangs afgeronde project bij Spaansen. Bij Spaansen worden prefab betonnen wandelementen geproduceerd. Door de software van BIM4Production is de fabriek van Spaansen nu verregaand geautomatiseerd én gerobotiseerd. 

“Een bedrijf als Spaansen werkt aan tientallen projecten tegelijkertijd en dat betekent dat er tienduizenden elementen geproduceerd moeten worden. Onze software gebruikt de BIM-modellen om een productieplanning te maken. Vanuit die planning stuurt de software daarna de machines of robots aan die in de fabriek de daadwerkelijke producten maken. Bij Spaansen zijn dat natuurlijk betonnen elementen, maar onze software kan ook overweg met bijvoorbeeld houtskeletbouw elementen, (delen van) prefab badkamers, kozijnen, gevels, staalconstructies en andersoortige prefab producten. Vervolgens helpt de software ook bij het efficiënt transporteren van die producten. Zo wordt per project geproduceerd en geleverd wát nodig is wánneer het nodig is - just-in-time dus.” 

 De ambitie is voor BIM4Production duidelijk: het Rijssense bedrijf droomt ervan om de bouwsector blijvend te veranderen. Nieuwenhuis: “Zoals veel landen heeft Nederland een kenniseconomie. Het gevolg hiervan is dat duizenden banen in de bouwsector ingevuld worden door buitenlandse werknemers, omdat we zelf niet genoeg metselaars, timmerlieden en andere vakmensen. Robots verrijken en verbeteren niet alleen de productiemogelijkheden, maar zorgen er ook voor dat onze eigen kenniswerkers het werk kunnen doen. En met onze software zorgen we ervoor dat de bouwsector klaar is voor deze robotisering. Spaansen is wat ons betreft een geweldig voorbeeld van hoe bedrijven in de sector over een paar jaar állemaal kunnen werken.” 

Meer berichten
 
Auto zoeker