‘t Witte Zand: rustige, intieme plek

Algemeen

door Leo Polhuijs

Het is snikheet, de thermometer wijst maar liefst 35 graden aan. Op camping ‘t Witte Zand net even buiten Rijssen is het stil. De mensen houden zich rustig vanwege de hitte. Een man laat zijn twee hondjes uit. Een hondje gaat erbij zitten, de tong uit de bek. Te warm...

RIJSSEN - Het is een kleine camping net even buiten Rijssen. Vanuit de camping loop je zo het bos in. “Gasten komen hier om te wandelen en te fietsen”, vertellen Herman Wanschers, zijn dochter Anneke en schoonzoon Patrick Balk. De camping bestaat al ruim zestig jaar. Hermans schoonvader kwam destijds vanuit Rotterdam naar deze contreien. “Hij woonde in Pernis bij Rotterdam, maar moest wijken voor de uitbreiding van het industrieterrein en vond een nieuwe plek in Rijssen, waar hij een camping begon. Deze was echter illegaal, de politie zei dat hij weg moest. In 1964 heb ik de camping kunnen legaliseren en sindsdien heb ik alle zaken geregeld naast mijn baan. De camping is altijd hobby geweest. Zoals de een kanaries houdt, heb ik altijd vakantiegasten gehouden.” 

Luxe
Het boerderijtje op het campingterrein middenin Hollands Schwarzwald is altijd bewoond geweest door de familie en Anneke woont er nog. Anneke haalt een oud campingboek tevoorschijn waarin de gasten staan genoteerd die in de periode van 1963-1968 kwamen. In de loop der jaren is de uitrusting van de campinggasten steeds groter geworden. Herman: “Destijds was kamperen luxe, mensen kwamen eerst met tentjes, later met bungalowtenten, daarna met caravans en nu zie je vaak dat mensen met campers komen.”

Veel gezinnen 
De camping telt in totaal vijftien plekken die rondom een groepje dennen staan, waaronder een aantal chalets. Anneke: “Je merkt op dit moment heel goed dat mensen in verband met corona in eigen land blijven. We ontvangen veel gezinnen met kleine kinderen.”

Moto Guzzi
Patrick en Anneke doen de camping erbij, naast hun baan. Ze vinden het oergezellig. “Jaarlijkse vaste gast is de Moto Guzziclub, ‘’zegt Patrick. Hij laat een waslijn zien waaraan een aantal t-shirts hangt, voorzien van Moto Guzzi kenmerken en Twentstalige tekst. “Deze hebben we speciaal voor onze motorgasten laten maken.” De camping kent vele vaste gezichten. Patrick: “De mensen komen overal vandaan, vooral uit het noorden en westen van het land. Ook zijn er wel eens Duitse gasten. Maar we ontvangen nu ook Tsjechische bezoekers. Omdat we zijn aangesloten bij de Stichting Gastvrije Recreatie, trekken we vooral mensen die uit zijn op kleinschalige vakanties en die graag de natuur in gaan.” Alles oogt rustig en intiem op deze uitzonderlijk hete middag.

Overname
Patrick en Anneke staan op het punt om de camping over te nemen. Per 1 september is het zover. Patrick: “Hieraan is een heel traject voorafgegaan. Het is natuurlijk wel even wennen, voor Herman, maar ook voor ons. We gaan niet direct van alles veranderen, maar we denken er wel over om meer plek te bieden aan campers.”

Afbeelding
Jaarlijkse kerstmarkt bij de Mensingboerderij 12 uur geleden
Afbeelding
Koor Jong van Hart geeft twee concerten 18 uur geleden
Afbeelding
Aan de wandel na de kerstdagen 22 uur geleden
Afbeelding
'Op een dag lees ik voor uit mijn eigen boek' 8 dec., 19:52
Afbeelding
s.v. Rijssen boekt in eigen huis zege op Hardenberg '85 8 dec., 17:52
Afbeelding
Rotaryclub zamelt 7000 euro in voor 't Leijerweerd 8 dec., 11:51
Afbeelding
Adventszangavond 8 dec., 10:02
Afbeelding
Holtens station weer bij de tijd 8 dec., 07:56