Mooie vergezichten met veel lila dopheide op de Holterberg.
Mooie vergezichten met veel lila dopheide op de Holterberg. Foto: Anton van Beek

Prachtige dopheide staat al te pronken

Algemeen

door Anton van Beek, Natuurmuseum Holterberg

HOLTEN -  Voor bloeiende heide op de Holterberg hoef je niet te wachten tot augustus, je kunt nu al op pad. Het zal even zoeken zijn maar dan vindt je ongetwijfeld de plekken waar de lila dopheide staat te pronken.

In heel de Holterberg is in juni geen vriendelijker ogend plantje te vinden als de dopheide. Stukken hei kleuren nu rood van de neerhangende urntjes van de stuik. Neem de tijd en je ziet nog veel meer kleuren. De zachte stengels zijn licht rijs en al even mooi als de bloem. Vooral op de wat lagere natte plekken voelt het struikje zich thuis. In gebieden van ons land met veel vennetjes zijn soms hele velden bedekt met alleen dopheide. Wanneer die gebieden helemaal onderlopen met water dan houdt het dappere struikje stand en blijft als enige over. Zelfs als het vriest en de dopheide staat in het ijs dan overleven de op het oog tere stengels van de erica. Erica betekent ‘ik breek’. Dat slaat niet op breekbaar, juist niet. De plant zou in staat zijn door de hardste rotsen te breken. Dopheide is altijd groen en bloeit vroeg in de zomer. Zo tot het eind van deze maand, maar dan is het gebeurd met de kleurenpracht en moeten we wat bloeiende heide betreft wachten tot augustus, als grote broer struikheide aan de beurt is.

Wolven
Zo af en toe zwerft er een wolf door onze streek, tot nu eenlingen. Mochten die eenlingen zich verenigen tot heuse roedels dan is het oppassen geblazen. Tot voor enkele honderden jaren zwierven roedels wolven over de heuvel en waren er wolvenjachten. De Wofsslenk in het gebied herinnert aan die tijd. Vestigen zich weer wolven op de Holterberg dan kan dopheide ons wellicht te hulp schieten. We moeten dan ter rade bij de oude Germanen. Die bonden bossen stuikheide aan lange staken bij hun verblijven. Eksters kwamen daar op af. En geen betere bewaker dan een ekster. Verschenen er wolven dan sloegen de eksters met een bijzonder geluid alarm en waarschuwden de boeren.

Zwerven over de heidevelden van de Holterberg met zijn schitterende panorama’s is iedere tijd van het jaar een genot Straks in augustus als de stuikheide de velden paars kleurt moet je zeker terugkomen. Natuurmuseum Holterberg blaast dan een oud en vergeten Holtens gebruik nieuw leven in: ‘De Heidemars’. Op zaterdag 25 augustus kunnen wandelaars zich bij het museum melden voor wandelingen van tien tot dertig kilometer naar en over de bloeiende heide. We kijken er naar uit.

!
Afbeelding
Laat je inspireren door Baderie Ter Harmsel 4 minuten geleden
Afbeelding
BSK Keukens heropent verbouwde showroom 2 uur geleden
Afbeelding
Demonstratiedagen bij Lefulux Wonen in Heeten 6 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis een nette 3-0 winst op Vitesse 8 uur geleden
Afbeelding
Laat je inspireren tijdens oktober woonmaand 11 uur geleden
Afbeelding
Beleef Scandinavisch slapen bij Bos Bedden Nijverdal gisteren
Afbeelding
Medewerkers in het zonnetje gezet gisteren
Afbeelding
Voorleeslunch in Kulturhus Holten 5 okt, 15:02