RIJSSEN - Van links naar rechts: de Oud-Indiëgangers Gerrit Harbers (93) en Roelf Wolterink (97) onthullen het herdenkingsbord met burgemeester Arco Hofland.
RIJSSEN - Van links naar rechts: de Oud-Indiëgangers Gerrit Harbers (93) en Roelf Wolterink (97) onthullen het herdenkingsbord met burgemeester Arco Hofland. (Foto: Jan Joost )

Burgemeester Hofland: Veteranen dankjewel!

RIJSSEN - Het Veteranen-Anjerveld aan de Huttenwal is zaterdag 26 juni, Nationale Veteranendag, officieel onthuld.

De handeling werd verricht door de Oud-Indiëgangers Roelf Wolterink (97) en Gerrit Harbers (93). Ze werden geassisteerd door burgemeester Arco Hofland. Medewerking verleenden de scouts van Scouting Rijssen onder leiding van Johan Nijeboer. Eerst hesen zij gelijktijdig de Nationale Veteranenvlag en de vlag van het Comité Herdenkingen Rijssen.

The Last Post 
Daarna werd onder de tonen van het Wilhelmus de Nederlandse vlag gehesen, waarna trompettist Jan Dannenberg The Last Post blies. Na inachtneming van een minuut stilte, werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Eerste verzetsdaad
Comitévoorzitter Erik Brinks maakte in zijn toespraak duidelijk dat de anjer sterk verbonden is met de eerste verzetsdaad van de Nederlandse bevolking in het eerste oorlogsjaar. Hij dankte de initiatiefnemers Chris Derksen en Marco Nieuwenhuis. Zijn gaven de aanzet tot de aanleg van het anjerveld als blijvend aandenken aan de inzet van de veteranen.

Vredesmissies
Burgemeester Arco Hofland dankte voor de inzet van de Nederlandse veteranen op alle vredesmissies in de wereld. Hij wees op het belang van het anjerveld als blijvend symbool in de gemeente Rijssen-Holten. Hij prees de leerlingen van de Haarschool die het monument en nu ook het anjerveld hebben geadopteerd. “Ik ben blij dat jullie er bij zijn en het is heel goed dat jullie erop gaan letten dat het anjerveld en het monument goed worden onderhouden.”

V1
Het anjerveld is aangelegd rond het monument voor de burgerslachtoffers aan de Huttenwal. Het monument is juist daar geplaatst omdat in het laatste oorlogsjaar een V1 neerstortte op de Huttenwal waarbij 19 mensen om het leven kwamen.

Klein verband
De gemeentelijke veteranendag kon vanwege de coronabeperkingen niet als andere jaren gehouden worden in het Parkgebouw, maar moest in zeer klein verband worden georganiseerd.

Meer berichten
 
Auto zoeker