RIJSSEN - Van links naar rechts: de Oud-Indiëgangers Gerrit Harbers (93) en Roelf Wolterink (97) onthullen het herdenkingsbord met burgemeester Arco Hofland.
RIJSSEN - Van links naar rechts: de Oud-Indiëgangers Gerrit Harbers (93) en Roelf Wolterink (97) onthullen het herdenkingsbord met burgemeester Arco Hofland. Foto: Jan Joost

Burgemeester Hofland: Veteranen dankjewel!

Algemeen

RIJSSEN - Het Veteranen-Anjerveld aan de Huttenwal is zaterdag 26 juni, Nationale Veteranendag, officieel onthuld.

De handeling werd verricht door de Oud-Indiëgangers Roelf Wolterink (97) en Gerrit Harbers (93). Ze werden geassisteerd door burgemeester Arco Hofland. Medewerking verleenden de scouts van Scouting Rijssen onder leiding van Johan Nijeboer. Eerst hesen zij gelijktijdig de Nationale Veteranenvlag en de vlag van het Comité Herdenkingen Rijssen.

The Last Post 
Daarna werd onder de tonen van het Wilhelmus de Nederlandse vlag gehesen, waarna trompettist Jan Dannenberg The Last Post blies. Na inachtneming van een minuut stilte, werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Eerste verzetsdaad
Comitévoorzitter Erik Brinks maakte in zijn toespraak duidelijk dat de anjer sterk verbonden is met de eerste verzetsdaad van de Nederlandse bevolking in het eerste oorlogsjaar. Hij dankte de initiatiefnemers Chris Derksen en Marco Nieuwenhuis. Zijn gaven de aanzet tot de aanleg van het anjerveld als blijvend aandenken aan de inzet van de veteranen.

Vredesmissies
Burgemeester Arco Hofland dankte voor de inzet van de Nederlandse veteranen op alle vredesmissies in de wereld. Hij wees op het belang van het anjerveld als blijvend symbool in de gemeente Rijssen-Holten. Hij prees de leerlingen van de Haarschool die het monument en nu ook het anjerveld hebben geadopteerd. “Ik ben blij dat jullie er bij zijn en het is heel goed dat jullie erop gaan letten dat het anjerveld en het monument goed worden onderhouden.”

V1
Het anjerveld is aangelegd rond het monument voor de burgerslachtoffers aan de Huttenwal. Het monument is juist daar geplaatst omdat in het laatste oorlogsjaar een V1 neerstortte op de Huttenwal waarbij 19 mensen om het leven kwamen.

Klein verband
De gemeentelijke veteranendag kon vanwege de coronabeperkingen niet als andere jaren gehouden worden in het Parkgebouw, maar moest in zeer klein verband worden georganiseerd.

Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 58 minuten geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 3 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 18 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 20 uur geleden
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Koffie en Klets in De Bron in Enter 27 mrt, 08:06