<p>Beiaard en organist Jan-Geert Heuvelman was goed in beeld op het grote scherm bij de ingang van de kerk</p>

Beiaard en organist Jan-Geert Heuvelman was goed in beeld op het grote scherm bij de ingang van de kerk

(Foto: )

Burgemeester Arco Hofland gaf startsein voor ingebruikname audioversterking

RIJSSEN - Het winkelend publiek keek afgelopen zaterdag toch wel even op. Er klonk een prachtige concert van carillonklanken vanuit de toren van de Schildkerk met daarbij de klanken van piano en saxofoon. Een streling voor het oor. Vooral de mensen zittend op de nabijgelegen terrasjes, gingen er eens goed voor zitten. Ze genoten van het gratis concert. Het was een aangename verrassing in combinatie met het mooie weer.

Het winkelend publiek kon afgelopen zaterdag niet alleen genieten van de klanken van het carillon, piano en saxofoon. Op een groot scherm voor de hoofdingang van de kerk was beiaard en organist Jan-Geert Heuvelman, die het carillon bespeelde, goed in beeld. Daarnaast was nog net de piano zichtbaar waarachter pianist Boudewijn Zwart had plaatsgenomen. De saxofoon werd bespeeld door saxofonist Hans Broekhuijsen. “De digitale piano is helemaal omhoog gesleept tot en met het laatste smalle trappetje”, lacht bestuurslid Joop Voortman van de Stichting Stadsmuziek Rijssen. Hij is tevens veel betrokken (geweest) aangaande werkzaamheden in en om de Schildkerk.

Audioversterking
Dit concert had alles te maken met de ingebruikname van de audioversterking van het carillon van de Schildkerk. Door buiten in te pluggen, gaf burgemeester Arco Hofland het startsein nadat bestuurslid Dick Sanderman van de Stichting Stadsmuziek Rijssen een inleidend praatje had gehouden. Vanwege corona was deze handeling nog kleinschalig. “Dit is een hele mooie toevoeging voor het carillon. Het is belangrijk om de cultuuruitingen ook te benutten. Muziek kan beroeren, inspireren, kortom muziek verbindt. En dat mede met het opgeknapte centrum, prachtig”, aldus de burgemeester. Het is de bedoeling om een dergelijk concert een paar keer per jaar te laten plaatsvinden op deze manier.

Het initiatief komt van Stichting Stadsmuziek Rijssen. Deze is in 2016 opgericht als samenvoeging van de voormalige werkgroep ‘Muziek in de Brusselzaal’ en de stichting ‘Vrienden van het Rijssens Carillon’ waar, door middel van werkgroepen, activiteiten worden ontplooid op zowel carillon als stadhuisorgel. Er is een subsidie toegekend vanuit de Culturele Adviesraad gemeente Rijssen-Holten. “De muziek draagt heel ver en dat is mooi. Winkelende mensen en bewoners verderop kunnen er zelfs van genieten”, meent Voortman. “Het zou bijvoorbeeld mooi zijn om gevorderde leerlingen van de muziekschool te vragen eens een steentje bij te dragen. We bedenken in ieder geval steeds weer nieuwe ideeën, ook om de Rijssense samenleving hierbij te betrekken.”

Er werden diverse liederen gespeeld. De muzikanten begonnen met: ‘What a wonderful World van L. Armstrong. Daarna volgden onder andere een aantal liederen uit de zogenoemde Nederlandse Volksliederensuite en er werd afgesloten met: ‘If I were a bell’ van F. Loesser.

Meer berichten
 
Auto zoeker