<p>Om het varen met de Enterse Zomp mogelijk te maken is de Regionale Stichting Enterse Zomp op zoek naar schippers en gastvrouwen.</p>

Om het varen met de Enterse Zomp mogelijk te maken is de Regionale Stichting Enterse Zomp op zoek naar schippers en gastvrouwen.

(Foto: Stichting De Enterse Zomp)

Schippers & gastvrouwen gezocht voor Zomp

ENTER - Zoals u waarschijnlijk al weet, is dat Enter een bijzonder dorp is, dat zich door de eeuwen steeds weer heeft gekenmerkt door haar eigen werklust en keuzes in middelen van voortbestaan. 

Waar is een dorp te vinden die haar bestaan zocht in het opkopen van tienduizenden ganzen voor o.a. export naar Londen en Berlijn? Waar tientallen mensen hun bestaan vonden in het handmatig maken van duizenden klompen of waar een groot deel van de bevolking betrokken was bij het maken of varen op een zomp!? Het is bijna niet voor te stellen dat er een tijd was dat Enter drie scheepswerven had en met de kerstdagen, als alle schippers thuis waren, er wel 125 zompen in de Regge lagen. Zompen, platbodems van 12 meter lang. Een tijd waarin trots en stilletjes wel eens werd gezegd dat Enter “misschien wel de grootste binnenhaven van Nederland was”. Nou ja “Oost Nederland dan” werd er als nuance aan toegevoegd.

In Enter is men trots op het verleden van de “zompentijd” en leeft de sterke wens dit stuk geschiedenis levend te houden en dit te tonen aan de Enterse ingezetenen, streekbewoners en bezoekers (recreanten en toeristen). Waarbij ontmoeting, beleving, dialoog en kennis verbindend zijn tussen jong en oud. Men bij het verlaten van ‘de Waarf’ of na het varen met de zomp zegt: “Wat was dat mooi en interessant, dat had ik niet willen missen.” Om dit alles in stand te houden zoekt de Regionale Stichting Enterse Zomp aanvulling van het ´vrijwilligerscorps’, zijnde gastvrouwen en schippers. Is dit iets voor u, meldt u aan bij ons secretariaat:
Jannie Jansen (0547 383 617).

Wenst u meer informatie over gastvrouwen? Neem contact op met Benny ten Berge (0547 381 181). Voor meer informatie over schippers belt u Tonnie Kerkhof (06 537 357 85). Algemene informatie: Gerrit Velten (voorzitter) (06 290 762 43). Ook bent u welkom voor informatie op ‘de Waarf’. In de maanden juli en augustus de hele week open van 13.00 tot 17.00 uur (zondags gesloten).

Meer berichten