<p>Tijdens de herdenking ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Japanse bezettin in Nederlands Indi&euml; sprak burgemeester Hofland de aanwezigen toe.&nbsp;</p>

Tijdens de herdenking ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Japanse bezettin in Nederlands Indië sprak burgemeester Hofland de aanwezigen toe. 

Nationale Herdenking 15 augustus in Holten

HOLTEN - Zondag 15 augustus vond in Holten de herdenking plaats ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands Indië en de directe gevolgen ervan. Het was 15 augustus 1945 dat Japan capituleerde en er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam. De herdenking vond plaats in besloten kring.

Burgemeester Arco Hofland sprak over een stuk geschiedenis van de koloniale bezetting en wat de Japanse bezetting voor diverse bevolkingsgroepen heeft betekend. Linda Rozenberg vertelde over haar familiegeschiedenis waarbij haar opa in Japan geïnterneerd was en als gebroken man de oorlog overleefde. Ze vertelde hoe hij er het beste van heeft gemaakt eerst in het onafhankelijke Indonesië en vanaf 1960 in Nederland. Ichtus Rahanra, bestuurslid van de Stichting Teripang uit Rijssen vertelde over zijn Molukse vader hoe deze als KNIL militair was geïnterneerd op Ambon en na de bevrijding ingezet werd om de Nederlanders te beschermen. Hij vertelde hoe zijn vader met andere Molukse KNIL militairen gedesillusioneerd aankwamen in Nederland om niet terug te keren naar hun thuisland.

Meer berichten