De nieuwe bijenstal van Imkersvereniging De Oosterhof is geheel in de stijl van de havezate opgetrokken.
De nieuwe bijenstal van Imkersvereniging De Oosterhof is geheel in de stijl van de havezate opgetrokken. Foto: Eline ten Hove

Bijenmarkt, verloting, schminken, suikerspin bij 104-jarige imkers

Algemeen

RIJSSEN - Zaterdagmiddag 28 augustus vieren ze het eeuwfeest, maar eigenlijk bestaat de vereniging al 104 jaar. In 1917 is de Rijssense imkersvereniging al ontstaan. “Maar na vier jaar diverse tegenslagen te hebben overwonnen kunnen we dit jubileum eindelijk vieren,” zegt Eline ten Hove, die secretaris is van de ruim een eeuw oude club. “Dat doen we tegelijk met de officiële opening van de nieuw gebouwde bijenstal naast de havezate de Oosterhof.”

Volgens Ten Hove weten veel mensen wel iets af van bijen, “maar het belang van deze insecten is tegenwoordig ook een gespreksonderwerp in de media. Helaas zijn er veel redenen waarom er enige afstand is om zich verder te verdiepen in deze wondere insectensoort.
En de imkerij is vaak ook een betrekkelijk gesloten wereld, want als imker werk je natuurlijk meestal alleen. Daar willen we als vereniging graag wat aan veranderen met ons feest van zaterdag met alle marktkramen en activiteiten.” De jongere generatie moet ook betrokken worden bij de imkerij, want zij vormen de toekomst. “Daarom voor hen al die gratis attracties. Natuurlijk kunnen ze ook een kijkje nemen in de nieuwe bijenstal, uiteraard gekleed in een beschermend kinder-imkerpak.

Jummy

De dames van Jummy-ijs zijn tijdens de markt aanwezig.” De vereniging hoopt op veel publiek en dat er vele vragen zullen worden beantwoord door de imkers.

Epi-pen

Voor extra veiligheid is er een Epi-pen aanwezig. Wie doorlopend op de hoogte wil blijven kan de Facebookpagina bezoeken onder de naam Imkersvereniging de Oosterhof.

Bouwstijl

Het Rijssens Museum is bijzonder blij met de doorstart van de Rijssense imkers naast het museumkasteel. “De gebroeders Mekenkamp hebben de bijenstal helemaal opgetrokken in de stijl van het historische gebouw en er ligt een mooi groen sedumdak op.”
Er is ook veel ruimte gekomen om aan het publiek tekst en uitleg te geven over de bijen en ook het nodige te laten zien. Dat verhoogt de educatieve waarde ervan en past helemaal bij de educatieve taak die het museum heeft voor het schoolgaand publiek,” aldus een museumwoordvoerder.

Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07
Afbeelding
Oranjezangavond in de Zuiderkerk 11 apr, 10:09
Leden van MAC de Holterberg druk met de opbouw, met zittend scheidend voorzitter Jan Kampman met links naast hem André Vincent, voorzitter van de crosscommissie (foto: Coen van Hoevelaak).
MAC de Holterberg is al bijna 80 jaar actief in Holten 10 apr, 19:44
Wilco Hoevink maakte het tweede doelpunt van de middag
Hekkensluiter SP Daarle zorgt niet voor verrassing 10 apr, 18:04
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 10 apr, 14:01
Afbeelding
Holterbergtoer gaat buiten de gangbare wegen 10 apr, 11:58