<p>Om te vieren dat peuterspeelzaal &#39;t Kruimeltje 40 jaar bestaat mochten de peuters zelf hun mutsen feestelijk versieren.</p>

Om te vieren dat peuterspeelzaal 't Kruimeltje 40 jaar bestaat mochten de peuters zelf hun mutsen feestelijk versieren.

Feestweek veertigjarig jubileum peuterspeelzaal ‘t Kruimeltje

RIJSSEN - Bij de Christelijke peuterspeelzaal ’t Kruimeltje, gevestigd aan de Zeven Peggenweg in Rijssen, vierden de begeleiders het veertigjarig jubileum van deze peuterspeelzaal, samen met de peuters. Er waren allerlei feestelijke activiteiten. De peuters mochten een muts versieren en er was een optocht met muziekinstrumenten. Ze mochten zich verkleden in feestelijke kleding en elke dag kregen ze iets lekkers. Als verrassing kregen de peuters allemaal een cadeautasje. Het veertigjarig bestaan van peuterspeelzaal ‘t Kruimeltje werd alleen met de peuters gevierd. In verband met de maatregelen rondom corona en de beperkte ruimte kon het jubileum helaas niet samen met de ouders worden gevierd.

In september 1981 is de peuterspeelzaal opgericht. “Mede omdat er indertijd alleen een openbare peuterspeelzaal was in Rijssen en er vanuit de samenleving vraag bleek te zijn naar christelijk peuterspeelzaalwerk. Er is een stichting opgericht en in september 1981 is men gestart met circa 24 peuters die verdeeld waren over drie groepen, in een lokaal in het multifunctioneel centrum De Kamgaren aan de Galvanistraat in Rijssen”, vertelt Anneke Kosters, coördinator ’t Kruimeltje.

De jaren daarna werd er, vanwege toenemende groei, gezocht naar nieuwe huisvesting. Dit was aan de Bevervoorde (1988-1997). Vanwege sloop van het gebouw, maar ook in verband met groei, moest men weer op zoek naar een nieuwe locatie. Deze kwam beschikbaar aan de Zeven Peggenweg. Op deze locatie is de peuterspeelzaal nog steeds gevestigd maar het pand zal worden gesloopt. Kosters: “Volgend jaar hopen wij te kunnen verhuizen naar twee lokalen in de nieuwbouw van basisschool In den Climtuin.” Daarnaast heeft ’t Kruimeltje van 2002 tot 2010 een kleine nevenvestiging in het kerkgebouw De Hoeksteen gehad. In april 2017 is een nevenvestiging in de Veeneslagen (gebouw De Paraplu) geopend, om zodoende een betere spreiding van locaties te hebben binnen Rijssen.

Spelenderwijs

Momenteel bezoeken circa tweehonderd peuters de peuterspeelzaal. Op beide locaties beschikt men over twee lokalen waarin iedere morgen (en sommige middagen) een peutergroep is gevestigd. Er zijn leuke hoekjes ingericht waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Er is een huishoek, een leeshoek en een bouwhoek. Ook maken de peuters kennis met verschillende materialen op creatief gebied zoals papier, klei, verf, plaksel, et cetera. Spelenderwijs leren kinderen samen te spelen met andere kinderen en ze leren woordjes en liedjes. Tevens wordt op beide locaties VVE (Vroege en Voorschoolse Educatie) aangeboden. “Dankbaar kijken we terug op een mooie periode van veertig jaar christelijk peuterspeelzaalwerk in Rijssen en we hopen dit mooie werk nog lang te kunnen blijven voortzetten.”

Tekst: Jenny ter Harmsel

Meer berichten