RIJSSEN - De gedenksteen van de eerste steen is ondersteboven in de muur gemetseld. Links Herman Grooten en rechts Jan Nijland.
RIJSSEN - De gedenksteen van de eerste steen is ondersteboven in de muur gemetseld. Links Herman Grooten en rechts Jan Nijland. Foto: Jan Joost

Gemengde woonvorm Noabershof Op ‘n Esch project om na te volgen

Algemeen

RIJSSEN - De eerste steen van Noabershof Op ‘n Esch is vrijdagmiddag gelegd door bestuurslid Herman Grooten en voorzitter Jan Nijland. De symboliek kon bijna geen toeval zijn: bij de onthulling bleek de gedenksteen ondersteboven in de muur gemetseld. Dat leverde nogal wat verbaasde blikken op bij het talrijke publiek. Gelukkig kwam ook dit onvermoede incident weer helemaal goed, want de echte gedenksteen bleek onder het bedrieglijke echte folie schuil te gaan.

De eerste Noabershof van Rijssen is er dan toch maar gekomen en dat ondanks de scepsis over het mengen van oudere en jonge bewoners bij sommige matig geïnformeerde volksvertegenwoordigers in de Rijssens-Holtense politiek. Een nieuwe woonvorm en dat zeer tot tevredenheid van de toekomstige bewoners die er vrijdagmiddag met zijn allen een echt feestje van maakten.

Lof

De beide wethouders Ben Beens (SGP) en Erik ter Steege (CDA) hadden dan ook geen enkele moeite om de loftrompet te steken over de nieuwe woonvorm waarin de bewoners zelf besturen en zorg dragen voor elkaar. Achteraf gezien is dit zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (PCO)-project nog in relatief korte tijd tot stand gekomen.

Leertraject

Volgens voorzitter Jan Nijland is het ook een goed leertraject geweest, waarbij soms onvermoede hobbels zijn genomen. Maar vrijdagmiddag werd er vooral vooruitgekeken, want het Noabershofproject verdient volgens alle betrokkenen zeker navolging.

Slijtage

Wethouder Ben Beens zei dat het in onze stad gelukkig een bijna vanzelfsprekendheid is dat mensen in dezelfde straat of buurt naar elkaar omzien als ze hulp nodig hebben. Toch blijkt ook de bestaande burenhulp en verantwoordelijkheidszin voor elkaar de laatste jaren aan slijtage onderhevig. Om die reden is de Noabershof, waar bewoners de zorg voor elkaar op voorhand met elkaar regelen en afspreken in een behoefte te voorzien.

Prijzen

Een aardige bijkomstigheid van de bouw van Noabershoven is dat de projectontwikkelaar er tussenuit valt, waardoor de kosten binnen aanvaardbare proporties kunnen worden gehouden. Hierdoor kunnen ook jongere bewoners van de nieuwe woonvorm een woning kopen waarvan de prijs niet in de snelkookpan tot stand gekomen is.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 1 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 3 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 7 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 9 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 10 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54