Oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink (midden met badge) geeft uitleg over de graven op de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg.
Oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink (midden met badge) geeft uitleg over de graven op de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg. Foto: Gerda Nijzink

Open Monumentendag groot succes

Algemeen

RIJSSEN - De Open Monumentendag die afgelopen zaterdag werd gehouden is een groot succes geworden. De deelnemende historische gebouwen die gratis opengesteld waren werden door vele belangstellenden bezocht.

Al vanaf 10.00 uur waren er bezoekers bij de rooms-katholieke Dionysiuskerk waar ze uitleg kregen over het interieur door Sieneke Vriese. Ook bij de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg gingen de doorlopende rondleidingen op tijd van start. Rondleiders Gerrit ten Wolthuis en oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink startten de rondleiding naast de ingang bij het oorlogsmonument.

Oorlogsmonument

Dit monument is tot stand gekomen in de jaren van de wederopbouw om de jaarlijkse herdenkingen meer houvast te geven, die voorheen op de Oude Begraafplaats bij de zogenaamde oorlogsgraven plaatsvond. De symboliek die spreekt uit beelden op het monument is veelzeggend. Te zien zijn een knielende treurende vrouw, een afgebroken boomstam maar ook bloeiende bloemen als teken hoop die wijzen naar nieuw leven dat steeds weer komt. Het monument is indertijd ontworpen door postbode Dommerholt en gemetseld door de plaatsgenoten Nitert en Bearzatto.

Jonkheer

Daarna start de eigenlijke begraafplaatstour links achter het toegangshek. Daar zijn graven van de familie Coenen van de Oosterhof. De laatste bewoner, jonkheer Alexander en zijn vrouw barones Van der Borch van Verwolde en een van hun zonen, de oorlogsburgemeester van Olst. Vervlolgens wordt stilgestaan bij de symboliek op de grafsteen van Coenraad Hattink en daarna het graf van Ann Atkin. Uitgelegd wordt hoe deze Engelse vrouw in Zuna terechtgekomen is en in Rijssen is begraven. Over het nieuw aangelegde hoofdpad komen bezoekers terecht bij het familiegrafkelder van Ter Horst, goed te herkennen aan het grote anker dat ook altijd het logo van Koninklijke Jutespinnerijen en - Weverijen is geweest. Wat dan volgt noemt Ten Wolthuis met een knipoog ‘n Riessensen hook. Daar is het grote graf van het echtpaar Van Heel dat Rijssen een kunstcollectie van miljoenen waarde naliet. Dan het graf van de oude notaris Schönfeld Wichers die onder een veldkei is begraven. Johan Nijzink wijst op het verhaal dat nog altijd gaat: “Mijn voorganger, Jans Pluimers, zei altijd: “Johan, als hier ooit geruimd wordt, kijk dan goed of er iets in de kist van de oude notaris wordt aangetroffen, want er is nog altijd een mogelijkheid dat hij zich heeft laten begraven in het Rijsense Veld en dat hier een kist met zand en stenen ter aarde is besteld.”

Eeuwigdurend

Dergelijke details maken de rondleidingen extra boeiend. We zullen het echter pas te weten komen als het graf ook echt opengemaakt en onderzocht wordt. De kans daarop is echter nihil, aangezien Rijssen-Holten als een van de zeer weinig Nederlandse gemeente nog het zogenaamde eeuwigdurend grafrecht heeft.

V1-slachtoffers

De rondleiding eindigt bij de graven de Rijssenaren die omgekomen zijn door het oorlogsgeweld, onder andere de slachtoffers van de V1-ramp en de gijzelaars die bij de Woeste Hoeve zijn geëxecuteerd.

Glasiconen

De nieuwe expositie van glasiconen van Anne-Marie van der Wilt wordt zaterdag 25 september geopend door bisschoppelijk vicaris Ronald Cornelissen. Oud-RTV-Oostprogrammamaker Thea Kroese uit Vroomshoop is ook iconendeskundige en zij is bereid gevonden een lezing te houden over iconen. Een geschikte datum daarvoor wordt gezocht. Anne-Marie van der Wilt zal vanuit haar theologische achtergrond, zij is ook predikant, bij de opening uitleg geven over de rijke symboliek van de iconen.

Riessen in ‘n Kiekerd

De lezingen, (beeld)presentaties en filmavonden starten weer. Zaterdag 2 oktober is er Folkloredag, 14 oktober lezing door dr. Nico Lettinck over Dionysius, 19 oktober de film Riessen in ‘n Kiekerd, 26 oktober de Bevrijdingspresentatie. www.rijssensmuseum.nl

Tekst: Gerrit Dannenberg

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 8 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 10 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 14 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 16 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 18 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 20 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43