<p>Burgemeester Hofland feliciteerde namens de gemeente Rijssen-Holten het echtpaar Klein Schaarsberg-Leus met hun 60-jarig huwelijk.</p>

Burgemeester Hofland feliciteerde namens de gemeente Rijssen-Holten het echtpaar Klein Schaarsberg-Leus met hun 60-jarig huwelijk.

‘Met foto’s nog eens terugblikken’

RIJSSEN - Tonny Klein Schaarsberg (84) en Ria Klein Schaarsberg-Leus (81) waren woensdag 13 oktober precies zestig jaar getrouwd. Burgemeester Arco Hofland kwam het echtpaar op deze dag de felicitaties brengen namens de gemeente Rijssen-Holten in Woonzorgcentrum Stadskwartier.

Burgemeester Hofland kwam naar Woonzorgcentrum Stadskwartier waar Tonny al een aantal jaartjes verblijft. Ook kwam er familie langs en was er taart. “Op deze manier vieren wij nu onze trouwdag. Ik doe het vooral voor mijn man en ik hoop dat hij er nog wat van meekrijgt. Daarna kunnen we met foto’s nog eens terugblikken”, meent Ria.

Noodlot

Tien jaar geleden sloeg het noodlot toe in het gezin Klein Schaarsberg. Tonny werd op de fiets geschept door een landbouwvoertuig en kwam heel ongelukkig ten val met hersenletsel als gevolg. “We woonden net anderhalf jaar in een appartement in het centrum van Rijssen en hebben daar dus helaas maar heel kort samen gewoond. Ik heb hem nog een poosje zelf verzorgd maar hij ging dusdanig achteruit dat dit niet meer vol te houden was. Daarna verbleef hij een tijdje in een verpleeghuis in Delden. Toen de bouw van het Stadskwartier klaar was, kon hij daar gelukkig naartoe. Dat is voor mij op loopafstand.” Ria is zelf nog goed gezond en gaat elke middag bij Tonny op bezoek.

Werk

Ze kenden gelukkig ook goede jaren waar Ria dankbaar op terugkijkt. Het echtpaar kreeg vier dochters en tien kleinkinderen. Tonny kon met pensioen nadat hij ruim veertig jaar had gewerkt bij Slaghekke in Rijssen als molenaar. “Hij begon daar al als 15-jarige jongen. Het was destijds ongelofelijk zwaar werk en er moest veel getild en gesjouwd worden, er was  toen nog niks geautomatiseerd”, vertelt Ria. Zelf werkte zij tot aan haar trouwen bij Palthe in Almelo als administratief medewerker. “Maar wanneer je trouwde, stopte je met werken. Het was in die tijd juist raar dat je bleef werken.” 

Gezinsleven

Tonny komt oorspronkelijk van een boerenbedrijf in de gemeente Wierden en Ria uit Almelo. Ze leerden elkaar kennen tijdens de zondagavond dansavond in gebouw Sint Jozef in Almelo. Daar hielden zij ook hun trouwfeest. Zij gingen wonen in Rijssen. Eerst aan de Oosterhofweg en later nog aan de dokter P. Oosthoekstraat. Vervolgens verhuisden zij naar het appartement waar Ria nog woont. Samen met de kinderen gingen zij regelmatig op vakantie en later ondernamen zij ook veel met z’n tweeën. “Tot de dag van het ongeluk. Dan staat alles ineens op z’n kop. Maar we moesten en gingen verder, al werd alles anders.”

Meer berichten