RIJSSEN - Jan Slofstra droeg vorig jaar het voorzitterschap van de Rijssense Stadsschrijvers over aan Kees Jansen (rechts).
RIJSSEN - Jan Slofstra droeg vorig jaar het voorzitterschap van de Rijssense Stadsschrijvers over aan Kees Jansen (rechts). (Foto: Jan Joost )

Slofstra helpt mee Zandbergens limericktraditie voort te zetten

Dichter Jan Slofstra helpt mee de limerick-traditie van wijlen Jan Zandbergen voort te zetten. De Rijssense oud-huisarts is een groot liefhebber van poëzie en maakt zelf ook gedichten. Naast diepzinnige gedichten, is Slofstra ook een groot liefhebber van de limerick als light verse genre. Uit eigen eigen ervaring weet hij dan ook wat er komt kijken bij het maken van een goede limerick.

RIJSSEN - “Het lijkt een gemakkelijke dichtvorm, maar de geografische aanduiding in de eerste regel en de grap in de laatste regel zijn de keiharde eisen. En dan moet het ook allemaal nog lekker lezen. Ga er maar eens aanstaan. Maar als het dan eenmaal gelukt is, dan is het de moeite altijd weer helemaal waard geweest.”

Jan Zandbergen

Limerickdichter Jan Zandbergen overleed in juni dit jaar op 82-jarige leeftijd. Bijna tot het eind van zijn leven leverde hij wekelijks een limerick voor deze krant. In totaal schreef Jan Zandbergen een kleine duizend limericks, die hij ook altijd vergezeld liet gaan van een spreuk met een woordspeling.
Na de zomerperiode besloten Martin ter Denge en Gerrit Dannenberg, columnisten van deze krant, de limericktraditie voort te zetten als een eerbetoon aan Jan Zandbergen. Deze limericks in streektaal staan inmiddels een aantal weken in deze krant.

Behoedzaam

Jan Slofstra voelde zich ook aangesproken door dit streven en desgevraagd wilde hij meewerken om de limericktraditie voortgang te laten vinden. Behoedzaam als immer benadrukt hij dat “elke gelijkenis met bestaande personen fantasie is. Het is allemaal fictie. Alle gevolgtrekkingen zijn daarom voor rekening van de interpretator. De waarheid ligt, net als zo vaak, in het midden.”
Onlangs hield Slofstra een lezing over poëzie voor de Probusclub. Daar besteedde hij ook aandacht aan de limerick als dichtvorm en dat illustreerde hij met een aantal limericks.

Stellingwerfs

Slofstra maakt gedichten in het Nederlands, maar hij beheerst ook de streektalen van zijn jeugd: het Gronings en het Stellingwerfs dat vooral in Zuid-Oosthoek van Friesland wordt gesproken en dat sterk verwant is aan het Twents. Het is dan ook niet uitgesloten dat deze dichter zijn publiek in de toekomst ook nog eens zal verrassen met limericks in het Nedersaksisch.

Meer berichten
 
Auto zoeker