Anton Traanman (83) en Ipie Traanman-Bijma (82) zijn 60 jaar getrouwd.
Anton Traanman (83) en Ipie Traanman-Bijma (82) zijn 60 jaar getrouwd.

‘Wat moois uitgezocht’

Algemeen

Samen met kinderen en kleinkinderen vierden Anton Traanman (83) en Ipie Traanman-Bijma (82) uit Holten hun diamanten huwelijk op dinsdag 16 november met een etentje bij De Poppe in Markelo.

HOLTEN - “We hadden tevens een wat uitgebreider feestje gepland met meer familieleden en kennissen maar vanwege corona kon dit niet doorgaan”, aldus het echtpaar. Burgemeester Arco Hofland bracht hen telefonisch de felicitaties over namens de gemeente Rijssen-Holten.

Anton is geboren en getogen in Holten en Ipie komt van oorsprong uit Bathmen. Zij leerden elkaar kennen op een huishoudbeurs in Bathmen. “Wat dat betreft heb ik toch wat moois uitgezocht”, lacht Anton. Ze hadden vijf jaar verkering voordat zijn trouwden.
Om elkaar te ontmoeten, fietsten zij heen en weer tussen Holten en Bathmen. “Tja, meer dan een oude fiets had je in die tijd niet dus je was niets anders gewend”, meent Anton. Hun huwelijksdag was in Bathmen en zij hielden het feest bij café Braakhekke waar Ipie (tot aan haar trouwen) werkzaam was.

Zij gingen wonen in Holten in het oude huis van de baas van Anton. “Ik werkte als knecht bij Kalfsterman in zijn slagerij en dit huis stond achter de zaak. Kalfsterman ging verhuizen, hij werd namelijk directeur van vleesverwerker Enkco. Ik nam de slagerij over en het werd slagerij Traanman.
Anton en Ipie kregen twee kinderen en drie kleinkinderen die respectievelijk in Brabant en in Drenthe wonen. “Maar wij gaan er nog wel naartoe met de auto”, vertelt Anton. Na elf jaar in het huis bij de slagerij gewoond te hebben, verhuisde het gezin Traanman naar een grotere woning in Holten. “Mijn schoonvader woonde ook bij ons in en verhuisde dus gewoon mee. Hij heeft 23 jaar bij ons in gewoond en zowel wij alsook de kinderen waren dit helemaal gewend”, vertelt Ipie.

Vakantie en ontspanning 

Anton en Ipie wonen hier nog steeds zelfstandig en ze zijn allebei redelijk tot goed gezond. “Mijn vrouw kan nog wat beter uit de voeten dan ik maar we redden ons nog goed. We fietsen ook nog wel samen, wel elektrisch hoor.” Vroeger gingen ze met het gezin graag naar Oostenrijk in de zomervakanties en later tevens skivakanties. Anton heeft veertig jaar tafeltennis (aan huis) gespeeld met zijn buurman en beleefde hier altijd veel plezier aan. Samen gaan ze in de winterperiode nog wekelijks zwemmen in Rijssen en in de zomertijd in Holten. Ipie doet ook nog aan gymnastiek en werkt als vrijwilliger bij Buurthuiskamer van de stichting ViaVie Welzijn.

Rijsserbergloop finish 5 km 2022
Inschrijven Rijsserbergloop: limiet is bijna bereikt 2 uur geleden
Afbeelding
Mark verzamelt alles van de Canadese bevrijders 5 uur geleden
De Dorpsstraat en de Kerkstraat worden vanaf deze zomer eenrichtingsverkeer.
Doel blijft staan: afsluiting Dorpsstraat 7 uur geleden
Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 19 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 21 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag gisteren
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 19 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07