Roel Bartels leest met groot succes zijn verhalen voor in de Johanneskerk in Twekkelo.
Roel Bartels leest met groot succes zijn verhalen voor in de Johanneskerk in Twekkelo. Foto: Jan Joost

Rijssenaren scoren hoog in Twentse verhalenwedstrijd

Algemeen

De Rijssense streektaalschrijvers waren zaterdagmiddag goed vertegenwoordigd in de Johanneskerk in Twekkelo.Het ging om de uitgestelde finale van de schrijfwedstrijd ter gelegenheid van het 45-jarig jubileum van ‘n Kreenk vuur de Twentse Sproak. 

TWEKKELO/RIJSSEN - Door corona was dit gebeuren steeds uitgesteld, maar zaterdagmiddag was de Johanneskerk in Twekkelo goed gevuld met belangstellende en streektaalschrijvers die hun verhaal of gedicht voorlazen.

Thema’s

Thema’s voor de schrijfwedstrijd waren: Dreumen bunt bedrog, Mien hoesdeer, ‘n Mooisten Kreenkdag, Vriej onderwerp. De verhalen zijn terechtgekomen in de jubileumbundel En noe verdan! Daarin staan verhalen en gedichten van Martin ter Denge, Gerrit Kraa, Jan Slofstra, Wim Kreijkes, Joke Seppenwoolde en wijlen Jan Zandbergen. NIet alle uitgenodigde scribenten konden aanwezig zijn. Het verhaal van Jan Slofstra werd voorgelezen oud-Kreenvoorzitter Joop Weber. Maar Roel Bartels(86) was zelf naar Twekkelo gekomen om zijn verhalen “Pas op vuur kloke meaks” en “Oonze Hetta” voor te dragen. De Rijssense pastoraal werker kreeg een warm applaus van het publiek, wat hem met een knipoog de opmerking ontlokte dat hij nooit had kunnen denken op zaterdagmiddag in de Johanneskerk nog eens applaus te krijgen voor zijn verhaal.

Traditie

Martin ter Denge las zijn verhaal “Traditie” over hoe Rijssenaren omgaan met baldadige jeugd en buitenlanders. Joke Seppenwoolde bracht haar verhaal “Lachen in coronatied”. Zij beschreef de problematiek waarmee een jong stel te maken krijgt dat een trouwdag heeft gepland, terwijl die plannen door het coronavirus worden doorkruist.

Winnaars van de schrijfwedstrijd waren Johan Kwast uit Borne met zijn verhalen “Eenzame rust” en “Tien minuten is zat”, tweede prijs ging naar Annemarie Damveld uit Groenlo met “Moezen vangen”. In de categorie gedichten ging de eerste prijs naar Johan Veneklaas uit Losser en de tweede prijs naar Pien Nijstad uit Borne.

Jubileumbundel

De jubileumbundel En noe verdan! is in een oplage van 1000 stuks gedrukt. De bundel is nog steeds te koop in de boekhandel. Ruim 200 bladzijden Twentse verhalen en gedichten mét de Nederlandse vertaling erbij. ‘n Kreenk van de Twentse Sproak heeft besloten tot voortzetting van de streektaalschrijfwedstrijden.

Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 9 uur geleden
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 uur geleden
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 19 uur geleden
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 21 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 apr, 19:54
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 apr, 17:54
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 16 apr, 13:54
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 16 apr, 12:04