Bij de expositie '75 jaar M.A.C. de Holterberg zijn onder meer wedstrijdbekers, nostalgische zwart-wit foto’s en motorkleding te zien.
Bij de expositie '75 jaar M.A.C. de Holterberg zijn onder meer wedstrijdbekers, nostalgische zwart-wit foto’s en motorkleding te zien.

Expo ‘75 jaar M.A.C. de Holterberg’

Algemeen

M.A.C. de Holterberg bestond november vorig jaar 75 jaar. Een feest met de ruim 600 leden was toen niet mogelijk vanwege corona. Een jaar later gooide corona wederom roet in het eten. Oudheidkamer Hoolt’n presenteert nu in samenwerking met de M.A.C. de komende maanden ’75 jaar M.A.C. de Holterberg’, een expositie over 75 jaar Holtense motor- en autosportgeschiedenis.  

HOLTEN - Op 26 november 1945 werd in het vroegere dorpshotel Holterman door de Holtense heren Muller, Van Geenhuizen, Maats, Dolman, Heijink, Bouwhuis en Wansink de Motor Club ‘de Holterberg’ opgericht. De club, met inmiddels de naamsverandering naar M.A.C. ‘de Holterberg’, honkte door de jaren heen in café De Biester, de muziekkoepel op Kalfstermansweide en tenslotte vanaf 1990 in hun eigen clubgebouw ’t Stuurhuus aan de Beusebergerweg.
Vanaf het prille begin heeft de M.A.C. altijd veel energie gestoken in het organiseren van motorcrosswedstrijden rondom Holten. Een aantal van de motorsportevenementen die vandaag de dag nog steeds op vele Holtense kalenders worden gezet zijn de MAC-voorjaarsrit rondom Holten, de Klassieker Motorrace op de Beusebergring op Koningsdag en diverse crosswedstrijden op het Zuurbergcircuit waar vroeger in de zijspanklasse het Holtense duo August Muller/Henk van Heek succesvol was. Naast motorsport-evenementen organiseert de club ook andere activiteiten zoals de MAC-vakantiefietstocht, de Erwin-autocross, de Trekkertrek en de bromfietstoertocht.

Oud materiaal was nog aanwezig op de archiefzolder, tevens dienstdoende als vergaderzolder, van de M.A.C.. Voorzitter Jan Kampman: “Wi’j hebt nog zat van det spul.” Wedstrijdbekers, nostalgische zwart-wit foto’s, jubileumwandborden, oude M.A.C.-vlaggen, alle uitgaves van de ‘Knalpiepe’ en heel veel krantenknipsels zijn bewaard gebleven. De expositie in de Oudheidkamer toont een verscheidenheid aan items die een beeld geven van de Holtense motor- en autoclub door de jaren heen, waaronder de eerste editie van het clubblad De Knalpiepe uit juni 1972. 

Meer te zien

In de achterste expositieruimte van de Oudheidkamer hangen momenteel schilderijen van oud Holtense schilders zoals Herman Gazan, Henk Breedveld, Hendrik Stukker en Herman en Riemko Berends met bronswerken van Kees Bos. In de raadzaal op de eerste verdieping hangen schilderijen uit eigen depot van onder anderen Wim Kwakernaak, Peter de Haan, Han van Meegeren (de meestervervalser), Fedor van Kregten (meester in beesten), Geert Spakman en Gerrit Gervedink Nijhuis.

In de expositieruimte van de werkgroep Mariniers is het thema Piraterij te zien met diverse afbeeldingen over de piraterij en de marinierstaken die op zee werden uitgevoerd.  

Oudheidkamer Hoolt’n aan de Dorpsstraat 25-27 is de komende maanden geopend op vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. Entree is gratis, vrije gift is welkom. 

Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 10 uur geleden
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 16 uur geleden
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54
Merle Bouwmeester uit Wierden en Lina Ilkay uit Zutphen.
Druk en succesvol weekend voor SVOD 23 apr, 17:41
Ontvang een echt Super Natuur Onderzoekers diploma bij de Nature Experience.
Meivakantie in het Natuurmuseum 23 apr, 13:57
De opbrengst wordt gebruikt voor huisvesting- en energiekosten van de Kledingbank.
Kledingbank Rijssen-Holten in 'de Oude Plus' nu vaker geopend 23 apr, 11:50
De feesttent op de Evenementenweide achter het Parkgebouw is het middelpunt tijdens de komende Oranjedagen. (Foto: Oranjeverenigng Rijssen)
'Er is voor iedereen erg veel te doen' 21 apr, 12:56
Ann Michelle Lee en haar worshipband verzorgen de muzikale omlijsting.
Avond van ontmoeten, inspiratie uit de bijbel en muziek 20 apr, 17:55