<p>Een voorbeeld van een gevulde koffer, die zoveel verschil maakt voor een kind dat tijdelijk niet thuis kan wonen en die het kind altijd met zich mee kan nemen.</p>

Een voorbeeld van een gevulde koffer, die zoveel verschil maakt voor een kind dat tijdelijk niet thuis kan wonen en die het kind altijd met zich mee kan nemen.

(Foto: Ekiko)

‘Uithuisplaatsing is al erg genoeg’

Soms kunnen ouders (tijdelijk) niet zelf voor hun kinderen zorgen. Deze kinderen worden dan uit huis geplaatst en opgenomen in een pleeggezin, of, in ernstige gevallen, in een jeugdzorginstelling. Stichting Ekiko wil graag meer aandacht voor het project om ieder kind dat uit huis geplaatst wordt een eigen koffertje te geven.

TWENTE - “Dit project verdient echt meer aandacht dan het tot nu krijgt”, vertelt Anna Weijermars, voorzitter van de stichting. “Zo’n uithuisplaatsing is al erg genoeg voor het kind, dat het dan ook nog vaak al zijn eigen vertrouwde spulletjes moet missen, maakt het nog erger. Daarom zijn wij in 2013 de stichting Ekiko gestart. Ekiko staat voor ‘Elk KInd een KOffer’. Vanuit Delden zorgen wij ervoor dat elk kind in Twente dat niet thuis kan slapen een eigen koffertje heeft, met eigen spullen. Luiers, een tandenborstel, pyjama, knuffelbeer, setje kleren en een schone onderbroek. Niet alleen omdat ze dat allemaal nodig hebben, maar ook om iets van zichzelf te hebben op het moment dat ze op een nieuwe, veilige plek aankomen. Om terug te kunnen kijken, maar vooral ook vooruit. Want de koffer is het begin van een nieuwe toekomst. Met spullen die van hen zijn en blijven. De koffer met inhoud blijft hun eigendom en is afgestemd op hun leeftijd.”

Aanschaf koffers

Om zoveel mogelijk koffers aan te kunnen schaffen heeft de stichting, die volledig bestaat uit vrijwilligers, een beroep gedaan op particulieren en bedrijven en die hebben ruimhartig gegeven. “Natuurlijk blijft onze vraag om middelen onverminderd bestaan, want we hebben steeds nieuwe koffers en spullen nodig. Wat ik altijd erg mooi vind, is dat ieder geeft wat hij heeft. Sommige bedrijven steunen ons financieel, een ander levert tandenborstels of ondergoed. Diverse mensen helpen vrijwillig met het inpakken en klaar maken van de koffers. Dat alles heeft er voor gezorgd dat we nu een mooie voorraad koffers hebben staan en die geven we het liefst zo snel mogelijk weg aan de kinderen die dat nodig hebben. En daarbij merken we dat nog lang niet iedereen die bij een uithuisplaatsing of pleegzorg betrokken is, op de hoogte is van Ekiko. Daarom vragen wij meer aandacht voor onze stichting. We hopen dat er zo meer gebruik gemaakt gaat worden van onze koffers en meer kinderen een beetje houvast krijgen in een voor hen al zo moeilijke tijd. De koffers staan hier in de regio opgeslagen en zijn dus per direct beschikbaar.”

Noodzaak

Vaak gaat het om kinderen die in een crisissituatie uit huis geplaatst worden. Op dat moment is er geen tijd om een koffer voor ze in te pakken, als die kinderen al iets hebben om in te (laten) pakken. De enige koffer die ze meekrijgen is een onzichtbare, eentje met emotionele bagage. En soms krijgen ze een plastic tasje met wat kapotte of te kleine kleding mee. “We zien echt schrijnende gevallen en dan is het ontzettend fijn dat we iets kunnen doen om het leed te verzachten. Particulieren kunnen ons daarbij helpen met een gift, bijvoorbeeld door hun statiegeld te doneren of een sponsoractie te organiseren. Of door sponsor te worden. Van bedrijven ontvangen wij graag (restpartijen) kinderkleding of speelgoed. We vinden het belangrijk dat het nieuw is, want dat verdienen die kinderen.”

Stichting Ekiko bestaat volledig uit vrijwilligers, dus alle giften die binnenkomen, komen ten goede aan de koffers voor de kinderen. Alleen al in Twente worden per maand 20 tot 25 kinderen uit huis geplaatst. Een gevulde koffer heeft een waarde van ongeveer 150 euro. “Een klein bedrag voor iets dat zoveel impact heeft op het leven van een pleegkind. Je geeft het iets van zichzelf; een houvast.”

Praktisch

Omdat Ekiko ieder kind een nieuwe koffer met nieuwe spullen gunt, zijn ze vooral gebaat bij financiële ondersteuning. Hoe een bijdrage geleverd kan worden, het rekeningnummer en meer informatie over stichting Ekiko is te vinden op www.ekiko.nl. Of mail naar info@ekiko.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker