<p>VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg is vriend geworden van het Rijssens Museum. Hij werpt een blik in de nieuwste Havezate Kroniek.&nbsp;</p>

VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg is vriend geworden van het Rijssens Museum. Hij werpt een blik in de nieuwste Havezate Kroniek. 

(Foto: Jan Joost )

Vriendenwerfactie heeft al resultaat

De actie om meer vrienden aan de Rijssense Musea te verbinden begint op gang te komen en heeft al een mooi resultaat opgeleverd. 

RIJSSEN - Het Rijssens Museum moet verplicht gesloten blijven; in elk geval tot 14 januari. “Dat is een hard gelag,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, “want de afgelopen tijd met beperkte opening en verplichte toegangscodes doen onze jaarlijkse bezoekersaantallen geen goed. En van die bezoekers moeten we het wel hebben.” 

Op het museumeiland beseffen ze dat er ergere dingen zijn dan een sluiting van enkele weken. “Laten we vooral hopen dat de besmettingscijfers teruglopen. Maar ja...we zijn er nu eenmaal voor de mensen en we willen het publiek graag de mooie dingen van Rijssens verleden en heden laten zien. Maar het is even niet anders.” Wat de steun vanuit het publiek betreft krijgt het museum hartverwarmende reacties. “Onze vrienden leven met ons en onze museumvrijwilligers mee. Dat laten ze ons ook regelmatig merken en dat zien we ook aan reacties op ons museumblad Havezate Kroniek dat vier keer per jaar uitkomt.”

Vlogtman

Het nieuwste nummer is intussen uit en ook al bij de museumvrienden bezorgd, die krijgen het blad gratis thuisgestuurd. In dit keer komt weer een scala aan onderwerpen aan bod. Wim Vlogtman schreef een bijdrage over het Schild en de Schildkerk. Gerrit Kraa schreef een nieuwe aflevering rond de school in Notter. Deze keer staat hij stil bij de opvolger van Schuitemaker, Hermannus, Jacobus van Kregten.

Van Ittersum

Jan Smalbrugge vervolgt zijn serie over “Het monument voor Frederica van Ittersum” in de Schildkerk. Oud-brandweerman Henk van den Noort schrijft over het 25-jarig bestaan van het Brandweermuseum. Bij zijn verhaal staat een mooie foto van oprichter Dirk Vlot en zijn vrouw in gezelschap van jeugdig ogende brandweerprominenten waaronder Henk Manenschijn, Henk Wolterink, Arjan en Gerrit Jan van Brussel en Jan Eshuis. In de rubriek De Bosjagers van Riessen een verhaal van oud-rechercheur “bosjaagr” Ben Plomp.
En verder wordt een bekende Rijssenaar, wijlen Bernard Paauwe, voor het voetlicht gehaald.

Vriendenwerfactie

De onlangs voorzichtig gestarte vriendenwerfactie begint resultaat af te werpen. “Niet met tientallen tegelijk,” zegt Dannenberg, “maar het loopt mooi en iedere nieuwe vriend is meer dan welkom.” Ook VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg voelde zich aangesproken door de oproep om het museum te steunen en meldde zich aan. Van den Berg zegt het belangrijk te vinden zijn steun te geven aan het museum omdat het de historie van Rijssen bewaart en ook onder de aandacht van de mensen brengt.

Liberaal

“Wil je begrijpen wat je nu bent, dan moet je wel weten waar je vandaan komt. Daarom steun ik het museum, “ aldus de Rijssense liberale  voorman. “We hebben gelukkig meer raadsleden die ons steunen, maar ook de anderen zijn van harte welkom”, zegt Dannenberg met een knipoog.

Tijdens de gedwongen sluiting krijgt de havezate van de binnenkant een grote schilderbeurt. Daarbij worden ook krimpscheuren en andere onregelmatigheden gerepareerd. De tl-verlichtingsarmaturen die nog stammen uit de tijd dat het een school voor kraamverzorgsters was, worden verwijderd en de plafonds weer in stijl geschilderd.

Kroniek gratis voor vrienden

Wie vriend wordt van het Rijssens Museum voor minimaal 25 euro per jaar, krijgt vier keer per jaar de Havezate Kroniek gratis thuisgestuurd. Aanmelden kan op vrienden@rijssensmuseum.nl Vrienden hebben ook gratis toegang tot beide Rijssense Musea.

Meer berichten
 
Auto zoeker