Raadsgriffier Gert Veerman: "Burgers hebben veel meer inspraakmogelijkheden dan ze denken."
Raadsgriffier Gert Veerman: "Burgers hebben veel meer inspraakmogelijkheden dan ze denken." Foto: Jan Joost

Raadsgriffier Gert Veerman: “Maak altijd gebruik van je stemrecht!”

Algemeen

Griffier van de gemeenteraad, Gert Veerman, roept alle stemgerechtigden op om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen vooral gebruik te maken van het stemrecht. “De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente en wat daar besproken wordt doet er toe,” benadrukte Veerman in het programma PlatZat van Radio 350. 

RIJSSEN-HOLTEN - Volgens Veerman is het misverstand hardnekkig dat Burgemeester en Wethouders de hoogste baas zijn in de gemeente. “Maar zij voeren het beleid uit en de gemeenteraad controleert of ze dat goed doen”, aldus Veerman. Het is zijn taak om de gemeenteraad zo goed mogelijk in staat te stellen die taak te verrichten.

Dikke pakken

“Dat betekent enerzijds dat de gemeenteraad van de juist informatie wordt voorzien, maar aan de andere kant zorg ik er ook voor dat de raadsleden en commissieleden niet worden overspoeld met kolossale pakken documenten waar ze zich doorheen moeten worstelen. Er moet voor een volksvertegenwoordiger ook een genoeg gelegenheid overblijven om het contact met de bevolking te onderhouden. Het raadslidmaatschap vraagt tussen de 15 en 20 uur per week en veel raadsleden hebben daarnaast nog hun gewone werk. Dus het komt erop aan de hoeveelheid leesvoer zo doelmatig mogelijk wordt samengesteld”, aldus Veerman.

Enthousiast

Veerman toonde zich enthousiast over zijn werk dat hem met nagenoeg alle aspecten van de gemeentelijke organisatie in aanraking brengt en met alle mensen die zich daarmee bezighouden. Dat hij in zijn studententijd een bijbaan als bode had op het gemeentehuis, helpt hem daarbij heel veel. “Ik heb al een heel vroeg stadium binnen gemeentelijke organisaties gewerkt en dan maak je de mensen in hun werk van dichtbij mee. Ik weet wat hen beweegt.”

Inspraak

Veerman benadrukt dat een gemeenteraad voor de burgers geen ver-van-mijn-bedshow hoeft te zijn. “Burgers hebben in een gemeente echt heel veel mogelijkheden om hun mening te geven. Officieel is het zo geregeld dat burgers bij iedere commissievergadering onderwerpen onder de aandacht van de politici mogen brengen die niet eens op de agenda staan. Bij de gemeenteraadsvergadering is dat wat strakker geregeld, maar als je de politiek iets wilt laten weten, dan zijn insprekers welkom, zelfs tot vlak voor de vergadering. Ik zal ze graag vertellen hoe dat in zijn werk gaat.”

Afbeelding
Zomerserie orgelconcerten in de Schildkerk 27 mei, 17:49
Afbeelding
H. Dionysiuskerk is open tijdens Open Kerkendag 27 mei, 07:55
Afbeelding
s.v. Rijssen met 2-0 onderuit in wedstrijd tegen RSKV Bornerbroek 26 mei, 19:53
Afbeelding
Oproep voor 'krakersrellen' van zwembad De Koerbelt 26 mei, 17:55
Afbeelding
Geslaagd weekend voor SVOD turnsters in België 26 mei, 15:54
Afbeelding
Canon Rijssense kerken staat online 26 mei, 11:50
Afbeelding
'Ons Vermaak' houdt jeugdviswedstrijden 26 mei, 09:50
Afbeelding
Hele buurt wil lindebomen Haarstraat juist kappen 26 mei, 08:03