Vorig jaar werd een landschapsschilderij geplaatst. V.l.n.r. Roel Oldebeuving, Gertjan Geerling, Leo Nieuwenhuis en Ard Lankamp.
Vorig jaar werd een landschapsschilderij geplaatst. V.l.n.r. Roel Oldebeuving, Gertjan Geerling, Leo Nieuwenhuis en Ard Lankamp. Foto: Jan Joost

Publiek de Elsenerbeek laten zien

Algemeen

Door van het Comité Geen Industrie in Elsenerbeek een officiële stichting te maken, kan de bescherming van het natuurgebied beter ter hand worden genomen. 

RIJSSEN - Voorzitter Gertjan Geerling zegt dat een stichting meer gewicht heeft dan een tijdelijke werkgroep. “We willen ons protest breder trekken dan het natuurgebied Elsenerbeek. Hoe gaan we binnen onze gemeente in de toekomst om met kwetsbare natuurgebieden? Zeker als je bedenkt dat kortgeleden vele miljoenen zijn besteed aan het ontwikkelen van de natuur.” De nieuwe Stichting Behoud Buitengebied Elsenerbeek wil alle mogelijkheden benutten om de natuur aan de westkant van Rijssen te behouden.

“We zeggen niet alleen tegen de gemeente: doe dat maar elders. Wij beseffen dat er ruimtegebrek is voor bedrijven, maar we denken ook mee over alternatieven. Dat zijn niet altijd de gemakkelijkste oplossingen, maar we zijn ervan overtuigd dat het denken over uitbreidingsmogelijkheden voor bedrijven een andere richting op moet.” 

De mensen achter de nieuwe stichting wijzen er ook op dat het bij de Elsenerbeek gaat om veel meer dan een aantal groene weiden. “Als dat zo zou zijn, dan is een uitbreiding met bedrijventerrein inderdaad de meest gemakkelijke oplossing. Maar Elsenerbeek tussen Ligtenbergerdijk en Schoneveldsdijk staat niet op zichzelf. Bewust is een aantal jaren geleden de natte natuurverbindingszone aangebracht die een verbinding vormt met de Friezenberg, de Holterberg en de Zunasche Heide. Als je daar zo maar een hap uitneemt, dan wordt dat een hindernis. Een onderbreking met alle gevolgen van dien voor de gebieden waarmee ze in verbinding staan.”

Rondwegdreiging

Het overgangsgebied met weidegronden en water tussen Rijssen en Holten wordt volop gebruikt als rustig uitloopgebied van de aangrenzende wijk Veeneslagen in Rijssen. “Maar het is niet alleen de voorgenomen komst van het industrieterrein, maar je praat in het verlengde daarvan direct ook over een goede ontsluiting van het nieuwe bedrijventerrein,” zegt Geerling. “Het ligt voor de hand dat dit gaat gebeuren door de aanleg van een westelijke rondweg om Rijssen, die via de Akkerdijk of de Telgendijk naar de Holterstraatweg gaat lopen.” Volgens de bestuursleden zal dit een onherstelbare aantasting van het gebied geven dat dan wordt doorsneden door een drukbereden verkeersader met veel zwaar vrachtverkeer.

Natuurwandelingen

Niet alleen woorden, maar de nieuwe stichting wil de mensen ook met eigen ogen laten zien wat voor een waardevol natuurgebied nu bedreigd wordt. Er zullen wandelingen langs de mooiste plekken van het gebied worden georganiseerd. “Natuurliefhebbers die ons willen helpen, zijn van harte welkom”, aldus Geerling. Ook de aanleg van zonneparken in het gebied heeft de aandacht van de nieuwe stichting.

Afbeelding
Looft den Heer uit Notter geeft Passie-paasconcert 17 uur geleden
Afbeelding
Vol programma Koningsfestival 26 mrt., 20:35
Afbeelding
Komende weken expositie van Pieter den Hertog 26 mrt., 17:58
Afbeelding
Stille week in de Rijssense Schildkerk Goede Vrijdag 26 mrt., 13:44
Afbeelding
Hospice klaagde niet over geluid After Summer Party 26 mrt., 11:59
Afbeelding
Niet slopen maar het straatbeeld behouden 26 mrt., 09:53
Afbeelding
Verkoop van zelfgemaakte producten op Voorjaarsmarkt 26 mrt., 07:51
Afbeelding
Nieuw erfgoedbeleid moet geen papieren worden 25 mrt., 19:48