<p>Marieke Smit heeft geen plan als ze gaat schilderen, het werk ontstaat als vanzelf.</p>

Marieke Smit heeft geen plan als ze gaat schilderen, het werk ontstaat als vanzelf.

‘Tijdens schilderen ontstaat het werk’

Marieke Smit uit Rijssen heeft vorig jaar november deelgenomen aan de ‘Etalagekunst’  in het centrum van Rijssen. Marieke noemt zichzelf autodidact (hobby)schilder.

RIJSSEN - “Ik heb live nooit schilderles gehad”, aldus Marieke. Drie jaar geleden ben ik begonnen met een online schildercursus in de realistische stijl en heb ik een aantal kinderportretten gemaakt. Het gaf mij erg veel voldoening om de ouders van deze kinderen blij te maken met zo’n leuk portret. Toch mistte ik voor mijzelf een stuk vrijheid. Ik had er veel behoefte aan om mijn eigen stijl te ontdekken en te experimenteren met materialen, technieken en stijlen. Dus ging ik op zoek naar iets anders.” 

Via social media kwam Marieke terecht bij de ‘academy La Vie en Rose’ van kunstenares Yvon van Bergen. “Eigenlijk leerde zij mij niet direct de ‘technische’ kneepjes van het vak, maar zij inspireert om op zoek te gaan naar je eigen creativiteit, vrijheid en lef. Sinds twee jaar schilder ik nu intuïtief. Dit geeft mij wel die vrijheid die ik zocht. Het schilderwerk ontstaat tijdens het schilderen. Van tevoren weet ik vaak niet wat ik ga maken. Ik start met achtergrondlagen en dan komt er ‘als vanzelf’ een portret. Het is een heel proces waarbij je ook blokkades tegenkomt. En op dat moment maak je steeds weer nieuwe keuzes hoe je verder gaat. Soms schilder ik er gewoon weer helemaal overheen en laat ik mijn oude portret los. Dat zijn in jezelf ook weer groeiprocessen. Het schilderen op deze manier zegt niet alleen iets over schilderkunst maar ook over levenskunst. Twee pijlers die mooi samenkomen.”

Creativiteit

Marieke vertelt dat haar eerste herinneringen aan het plezier rondom creativiteit op de middelbare school ontstonden. “De vakken handvaardigheid en tekenen vond ik destijds geweldig. Hier is het zaadje al wel geplant om iets creatiefs te doen. Ik heb mij in de jaren die ik als leerkracht op de basisschool werkte, ook altijd ingezet om creativiteit te bevorderen. Toch ben ik pas drie jaar geleden serieus begonnen met schilderen. Momenteel ben ik vooral bezig met het schilderen van portretten. Het is erg interessant om bezig te zijn met de uitdrukkingen van mensen.

Diverse verfsoorten

Meestal schildert Marieke met acrylverf maar ook gebruikt zij Cobra-olieverf en acryl inkt. “Mixed media vind ik ook erg interessant, dan gebruik je verschillende technieken en materialen door elkaar. Ik schilder op acrylpapier, op doek en ben nu voor het eerst bezig om op hout te werken. Schilderen is: uit je comfortzone gaan, onderzoeken, studeren, experimenteren, meters maken. Ik heb zeker dromen en plannen, zoals het maken van mijn website, exposeren, kunstwerken verkopen et cetera. De toekomst zal uitwijzen hoe het allemaal gaat lopen.”

Meer berichten
 
Auto zoeker