Conservator Jan van de Maat met de antieke legpuzzelklok in het nostalgische klaslokaal in kasteel de Oosterhof.
Conservator Jan van de Maat met de antieke legpuzzelklok in het nostalgische klaslokaal in kasteel de Oosterhof. Foto: Jan Joost

Antieke onderwijsklok voor Rijssens Museum

Algemeen

Het Rijssens Museum is een antieke onderwijsklok in de originele verpakking in de schoot gevallen. Het gaat om een klok die als houten legpuzzel is uitgevoerd. De schenker is een museumbezoeker uit Leiden.

RIJSSEN - Volgens conservator Jan van de Maat werd de bezoeker getroffen door het nostalgische schoolklasje dat de Werkgroep Educatie in het kasteel heeft ingericht. Het lokaaltje met houten banken, een groot telraam en een ouderwets krijtbord is ingericht in de voormalige slaapkamer van Freule Ada Coenen.

“De houten legpuzzelklok was een cadeautje van de ouders voor diens zus die geboren is in 1930. Zij heeft daarop leren klokkijken. De schenker bedacht dat de klok heel goed zou passen in ons nostalgisch klaslokaaltje.”
Kinderen leerden enerzijds de volgorde van de klokuren door het in elkaar zetten van de puzzelklok. Met behulp van de beweegbare wijzers werd het klokkijken verder geoefend.

Het nostalgische lokaal wordt door de educatieve medewerkers van het museum gebruikt als instructieruimte voor kleine groepen leerlingen.

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 38 minuten geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 1 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08