<p>Jan Bakker, voorzitter van de Koöperaatsie, in de studio van Radio 350.</p>

Jan Bakker, voorzitter van de Koöperaatsie, in de studio van Radio 350.

(Foto: Jan Joost)

Twee keer per jaar overleg in het wild

RIJSSEN - Minstens twee keer per jaar met elkaar aan tafel en uitwisselen waar je mee bezig bent. Niet digitaal, maar in het wild. Dat vindt voorzitter Jan Bakker van de Koöperaatsie in Rijssen.

Bakker is voorzitter van de Koöperaatsie, het promotievehikel van Rijssen. In de Koöperaatsie werken vijf toeristische iconen samen: Parkgebouw, Pelmolen, Enterse Zomp, Rijssens Leemspoor en het Rijssens Museum. In het radioprogramma PlatZat van Radio 350 vertelde Bakker dinsdagavond over zijn cultuurhistorisch samenwerkingsverband.

Bakker stelde dat Rijssen goud in handen heeft, zonder het goed te weten. “De Koöperaatsie vraagt daar aandacht voor. We doen dat om de Rijssenaren bewust te maken van de mooie dingen die ze hebben en we laten de toeristen zien wat Rijssen te bieden heeft.”

Spreekbuis

De Koöperaatsie was eerst een informeel overleg tussen de vijf toeristische attracties. “Maar we hebben onszelf verenigd in een zelfstandige stichting. Dat is praktisch, want nu zijn we één spreekbuis en voor de overheid één aanspreekpunt.” 

Landmark

Als concreet project van de Koöperaatsie noemde hij de website van de Koöperaatsie waarop de vijf toeristische attracties zichzelf presenteren en alle activiteiten zijn te vinden die ze ontplooien. Daarnaast werkt de Koöperaatsie samen met de gemeente en de provincie Overijssel om een landmark te realiseren bij de fiets-voetgangersbrug over de A1. “Dat is een hoge uitkijktoren en ook deze landmark is middel om onze bezienswaardigheden te promoten”, zegt Bakker. “De toeristen die straks de landmark bezoeken, vinden daar verwijzingen naar de cultuurhistorische onderwerpen die we al gemeente rijk zijn.”

In het wild

Bakker vindt wel dat binnen de gemeente meer praktisch samengewerkt kan worden op toeristisch en cultureel gebied. “Ik ben groot voorstander van een halfjaarlijks overleg tussen de gemeente en de Koöperaatsie en dat daarbij ook de andere logische partners aanschuiven zoals Toerisme Rijssen-Holten (TRH). Niet digitaal maar in het wild. Je moet elkaar zeggen waarmee je bezig bent. Langs elkaar heenwerken is totale energieverspilling.” Bakker ziet dan ook grote kansen nu de nieuwe TRH-manager Wim Nijkamp ook citymanager van Rijssen is geworden. “Hier liggen geweldige kansen om zaken op elkaar af te stemmen en met elkaar op te pakken.” 

VVV Rijssen

Een oude wens van Bakker is om voor Rijssen weer een eigen VVV-kantoor te realiseren. “Dat nemen we zeker in onze gesprekken mee. We hebben al enkele keren met elkaar overlegd en onze eerste ervaringen met de TRH-manager zijn positief. We hebben goede hoop dat we met alle betrokkenen mooie dingen kunnen doen voor onze gemeente”, aldus Bakker.

Meer berichten
 
Auto zoeker