Anjolien Smelt, mantelzorgconsulent Evenmens
Anjolien Smelt, mantelzorgconsulent Evenmens

Mantelzorger, wie zorgt er eigenlijk voor jou?!

Algemeen

Sinds december ben ik bij Evenmens werkzaam als mantelzorgconsulent, onder meer in de gemeente Rijssen-Holten. Mijn werkzaamheden zijn zeer divers, maar vooral gericht op ondersteuning en het geven van advies. Soms kom ik alleen maar om een luisterend oor te zijn. Met regelmaat schiet mij na afloop van een huisbezoek de volgende vraag door het hoofd; Mantelzorger, wie zorgt er eigenlijk voor jou?! 

Mantelzorg is niet iets waar je bewust voor kiest, het is iets wat je overkomt. Je gaat zorgen voor een op dat moment hulpbehoevend persoon omdat je hier op de één of andere manier een band mee hebt. Dat kan bijvoorbeeld gaan om ouders, kinderen, buren of vrienden. Mantelzorgen kan een mooie en dankbare taak zijn, maar het kan ook voelen als een zware last. Laatst sprak ik tijdens het uitreiken van het schouderklopje een alleenstaande, werkende moeder van twee kinderen met ASS-problematiek. Ik hoorde haar verhaal aan terwijl ze met tranen in haar ogen voor mij zat. Toen ze dit vertelde dacht ik: dit is veel meer dan mantelzorgen, dit is jongleren! Namelijk, dagelijks heel veel ballen hoog moeten houden.

En hoe zorg je er dan als mantelzorger voor dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen, zonder dat je jezelf schuldig voelt omdat je een balletje mist en je daardoor het gevoel hebt tekort te schieten? Mantelzorgers cijferen zichzelf vaak (onbewust) weg, waardoor ze zelf niet meer aan ontspanning toekomen. Hierdoor ontstaat het gevaar van overbelasting. Je doet namelijk geen nieuwe energie meer op, waardoor je je taak als mantelzorger als steeds zwaarder gaat ervaren. Die nieuwe energie ben je nodig om het vol te houden. (Goed) mantelzorgen draait dus allemaal om balans en grenzen stellen, en met regelmaat tijd voor jezelf vrijmaken.

Wil je meer weten wat wij vanuit Evenmens voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij organiseren met regelmaat informatiebijeenkomsten, trainingen en ontspanningsactiviteiten voor mantelzorgers in Rijssen-Holten. Dit alles met doel om oog te hebben voor de taak die jij als mantelzorger hebt en omdat wij zorg voor jou hebben! Zorg is namelijk zoveel meer dan zorgen; zorg is liefde, hoop en betrokkenheid. Zorg is welzijn willen borgen met kracht, geduld en tederheid.

Anjolien Smelt
Evenmens, informele zorg voor elkaar
T: 0548 638 830
E: info@evenmens.nl

www.evenmens.nl

Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 1 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 13 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 15 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 17 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 18 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 20 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO 17 apr, 21:29
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49