Oud-Indiëganger Gerrit Harbers (94) legt een krans bij het oorlogsmonument. Op de achtergrond de erewacht en hoornblazer Johan Kalter.
Oud-Indiëganger Gerrit Harbers (94) legt een krans bij het oorlogsmonument. Op de achtergrond de erewacht en hoornblazer Johan Kalter. (Foto: Jan Joost )

Massaal publiek bij Dodenherdenking

RIJSSEN - De belangstelling voor de Nationale Dodenherdenking woensdagavond 4 mei lijkt na twee jaar herdenkingen zonder publiek gegroeid te zijn. 

De belangstellenden waren 4 mei ‘s avonds massaal naar de oorlogsmonumenten bij de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg getogen. Daar speelde een blazersensemble van muziekvereniging Wilhelmina passende koraalmuziek. Het Rijssens Mannenkoor zorgde voor sobere maar sfeervolle muzikale omlijsting. 

Bij het monument werd een erewacht betrokken door leden van de Nationale Reserve (Natres), de Luchtmobiele Brigade en de Rijssense brandweer. 

Voorafgaand aan de herdenking bij de oorlogsmonumenten was er een interkerkelijke bezinningsdienst in de Schildkerk waarin pastor Ronald Cornelissen namens de Dionysiusparochie voorging. Daarna stelden de deelnemers aan de Stille Tocht zich op in de Kerkstraat bij het gemeentehuis. Voorafgegaan door tamboers met omfloerste trom van muziekvereniging Wilhelmina, trok een lange stoet naar de kruising Verlengde Oranjestraat-Lentfersweg. Voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen Rijssen verwelkomde het toegestroomde publiek en de deelnemers aan de herdenkingsplechtigheid.

Na de toespraak van burgemeester Arco Hofland en enkele liederen, werd The Last Post geblazen door Johan Kalter en volgende twee minuten stilte. Vier leerlingen lazen gedichten voor. Geassisteerd door de Scouting Rijssen werden kransen gelegd namens het gemeentebestuur van Rijssen, het Jeugd- en jongerenwerk van Pand 11, de Fruytierscholengemeenschap, het Rode Kruis, de Oranjevereniging en nabestaanden van de oorlogsslachtoffers.

De oudste deelnemer aan de herdenking was Gerrit Harbers (94). Hij legde een krans namens de Rijssense Oud-Indiëgangers bij het monument voor de Oud-Indiëgangers dat naast het grote oorlogsmonument staat. Oud-strijder Roelf Wolterink was afwezig. Hij woonde de herdenking bij op de Dam in Amsterdam als speciale gast. Namens het Contactorgaan Oud-Mariniers Overijssel werd door twee oud-mariniers ook een bloemstuk gelegd.

Voorzitter Erik Brinks van het Comité Herdenkingen toonde zich na afloop tevreden met het verloop van de herdenkingsplechtigheden. “We doen als Comité Herdenkingen ons best om de plechtigheden sober en stijlvol te organiseren. Daarbij kunnen we rekenen op medewerking van veel betrokken plaatsgenoten en daar zijn we echt heel blij mee. We gaan op zeer korte termijn evalueren, want daarmee kunnen we bij een volgende gelegenheid ons voordeel doen.”

Meer berichten
 
Auto zoeker