Foto: Vindhetinholten.nl

‘Kom langs en laat je verrassen’

HOLTEN - De edelherten van Piet Bos zijn terug in Natuurmuseum Holterberg. Voor even dan, want ze zijn in bruikleen. “Maar wat is het toch gaaf om de herten van Piet Bos hier weer terug te hebben!”, zegt beheerder Loes Hogenbirk. Voor iedereen een bezoek meer dan waard. En er is veel meer te ontdekken. Zoals een winkeltje met erg leuke cadeau-artikelen. “Allemaal gerelateerd aan de natuur.”

Nu corona achter de rug lijkt, is het museum vol met natuurdiorama’s bezig met een inhaalslag. Van jong tot oud komt een bezoekje brengen. Even snuffelen door het winkeltje met leuke hebbedingetjes. Of genieten van het museum. “We hebben voor verschillende leeftijdsgroepen speurtochten,” laat Loes weten. En niet alleen binnen, maar ook buiten. Want iets verderop kunnen kinderen het Bos van Daantje Das verkennen. “Zo kan er langs het Groote Kikkerpad naar kikkers worden gezocht. Of zijn er sporen van dieren te vinden.” Daarnaast zijn er soms extra activiteiten. Zoals gezinswandelingen door het bos, uilenballen uitpluizen en elke laatste zondag van de maand een dierenpreparateur. “Met Hemelvaart hebben we ‘s ochtends dauwwandelen,” vertelt Loes. “Altijd erg populair.”

Met zo’n 40 duizend bezoekers per jaar is het museum erg in trek. Niet zo gek natuurlijk. Want er zijn zeker duizend Europese dieren te vinden en zelfs enkele vitrines vol met roofvogels. “Het mooie is dat je de dieren die je normaal niet zo snel zult zien, hier van dichtbij kunt bekijken. Zonder dat ze weglopen.” De opgezette beesten zijn neergezet in diorama’s waardoor het net lijkt of je in een landschap staat. 

In de kelder is een interactieve tentoonstelling ingericht met herten. Waaronder dus de twee grote vechtende edelherten die in 1962 zijn geprepareerd door oprichter Piet Bos. Zijn zoon Kees heeft ze later geschonken aan Vereniging Het Edelhert, die ze op hun beurt later weer heeft doorgegeven aan Nationaal Park Drents-Friese Wold. En nu te bezichtigen op de Holterberg. Loes: “Kom gewoon een keer langs en laat je verrassen. Loop eens door het winkeltje als je op zoek bent naar een origineel cadeautje.”Het contact met de bezoekers staat er hoog in het vaandel. “We vinden het belangrijk dat iedereen enthousiast en met een glimlach de deur uitgaat!”

Kijk voor meer informatie op www.museumholterberg.nl

Meer berichten
 
Auto zoeker