Foto van Rijssen in het verleden uit de collectie van het Rijssens Museum.
Foto van Rijssen in het verleden uit de collectie van het Rijssens Museum. Foto: Collectie Rijssens Museum

Wandel met het Stadsgidsengilde door de historie van Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Het Stadsgidsengilde wil Rijssen promoten en de lokale geschiedenis doen herleven. “En dat gebeurt door middel van boeiende stadswandelingen. Rijssen heeft een rijke historie, maar dat is niet bij iedere inwoner laat staan bezoeker bekend.”

Wat de stadsgidsen tijdens die wandelingen vertellen over de geschiedenis van Rijssen zal ook menig geboren Rijssenaar verbazen. De gidsen weten van feiten en gebeurtenissen die niet langer in het collectief geheugen aanwezig zijn. De historie van Rijssen is het verhaal van de lotgevallen van haar inwoners. 

Ze doorstonden oorlogen en omarmden de vrede, ze hadden lief en maakten ruzie, ze leefden in overvloed en in armoede, ze waren vroom, ondernemend en hardwerkend (In het zweet uws aanschijns…). Ze hadden namen maar bovenal bijnamen.

Over Rijssen en de Rijssenaren door de eeuwen heen vertellen de stadsgidsen al kuierend spannende en opmerkelijke verhalen, waarbij elke stadswandeling begint bij Brasserie UIT, pal in het centrum. Dankzij het draadloze geluidssysteem met zender en ontvangers kunnen de deelnemers de gids goed verstaan en tevens gepaste afstand (anderhalve meter) van elkaar houden.

Het Stadsgidsengilde bestaat uit achttien gidsen. Zeven van hen wandelen de drie reguliere routes en elf gidsen doen de routes met specifieke groepen, zoals schoolklassen. De reguliere Centrumroute, Oorlogs- en Bevrijdingsroute en Textiel- en juteroute zijn aangevuld met onder meer de Schoolroute, de Scootmobielroute en Happen en Stappen voor specifieke doelgroepen

Helaas heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het Stadsgidsengilde zich nog niet volledig heeft kunnen ontplooien, maar nu de beperkende maatregelen zijn opgeheven en de warmere periode van het jaar zich aandient staan de gidsen te trappelen om belangstellenden mee te nemen in de rijke Rijssense historie.

Op www.rijssensmuseum.nl en via het tabblad ‘Activiteiten’ kan een wandeling worden gekozen en gereserveerd. Deelname aan een stadswandeling kost 7,50 euro, inclusief koffie of thee.

www.rijssensmuseum.nl

Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 1 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 3 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 19 uur geleden
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 21 uur geleden
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04
Philip Dröge is historicus, columnist en journalist.
Philip Dröge over een vergeten stukje van de Nederlandse taal 27 mrt, 10:00
Afbeelding
Koffie en Klets in De Bron in Enter 27 mrt, 08:06