GB-fractievoorzitter Jan Beunk vindt dat er een fout spelletje is gespeeld om winnaar GB buiten de nieuwe coalitie te houden.
GB-fractievoorzitter Jan Beunk vindt dat er een fout spelletje is gespeeld om winnaar GB buiten de nieuwe coalitie te houden.

Beunk (GB) verwijt SGP machtspolitiek

Algemeen

RIJSSEN - “De kiezer kiest niet voor een coalitie, maar voor een partij en een persoon.” Dat zegt fractievoorzitter Jan Beunk van Gemeentebelang (GB). “Twee volle zetels winst, meer dan zes kandidaten met meer dan 100 voorkeursstemmen: de kiezer heeft vertrouwen in Gemeentebelang. Dat heeft de kiezer niet in de coalitie van de afgelopen jaren met SGP, GB, CDA en CU. CDA en CU hebben stemmen verloren.”

De kiezer beloonde GB met 6 zetels. Daardoor ontstond een compleet andere verhouding in de gemeenteraad. Daarom wilde GB zich heroriënteren. Vooral de SGP oefende druk uit om gewoon verder te gaan. “Dat deed ons de wenkbrauwen fronsen. Wij wilden als tweede partij even bezinningstijd. Iedereen vond dat goed. Maar nu krijgt GB het verwijt niet slagvaardig te zijn.”

SGP en CU vormden een blok. “Maar de verkiezingsuitslag geeft aan dat de kiezer in Rijssen in meerderheid kiest voor SGP en in Holten was een ruime meerderheid voor GB. De SGP kwam toen met non-argumenten: ze hadden geen vertrouwen in de samenstelling van de GB-fractie, de ploeg zou grotendeels bestaan uit onbekende raadsleden en ze maakten een initiatiefvoorstel tot winkelopenstelling op zondag. Dat doet de kiezer ernstig tekort.” Maar volgens Beunk bestaat de nieuwe ploeg zeker niet grotendeels uit onbekende raadsleden: vier zaten al een aantal jaren in de lopende coalitie. Twee zeer ervaren commissieleden worden nu raadslid. Bij CU en SGP zijn veel meer onbekende raadsleden.”

SGP en CU beklaagden zich over het voorbereide raadsvoorstel, een democratisch instrument, over de zondagsopenstelling voor de winkels. “In 2018, vóór de coalitieonderhandelingen tussen de SGP-onderhandelaar Bosma en VVD-onderhandelaar De Koe, werd een onderhands akkoord bereikt over het niet openen van de winkels op zondag. Daarna werd de CU bestookt met smeekbedes door de VVD-onderhandelaar om na de verkiezingen maar aan te mogen schuiven bij de coalitieonderhandelingen. GB werd toen ook al op voorhand door de SGP gewaarschuwd dat dit punt onbespreekbaar was. Ook nu belde de SGP-fractievoorzitter dat GB niet zou worden uitgenodigd voor de onderhandelingen als ze door zouden gaan met het zondagsopeningsvoorstel. Maar wij willen geen trucjes uithalen, maar gewoon een voorstel indienen. Dan kan elk raadslid voor zichzelf bepalen of hij of zij recht doet aan wat de kiezer wil.”

Beunk stelt vast dat vooral de SGP machtspolitiek bedrijft. “Met drie verliezers gaan formeren, waarvan er ook nog twee met eenzelfde basissignatuur. De SGP lijkt de confrontatie met een sterker geworden coalitiepartner niet aan te durven. Een slag in het gezicht van een groot deel van de kiezers in Rijssen-Holten en de democratie. Er zit straks ook geen geen enkele wethouder uit Holten in het college en dat geeft de minachting aan voor een deel van onze gemeente.”

Afbeelding
Zomerserie orgelconcerten in de Schildkerk 27 mei, 17:49
Afbeelding
H. Dionysiuskerk is open tijdens Open Kerkendag 27 mei, 07:55
Afbeelding
s.v. Rijssen met 2-0 onderuit in wedstrijd tegen RSKV Bornerbroek 26 mei, 19:53
Afbeelding
Oproep voor 'krakersrellen' van zwembad De Koerbelt 26 mei, 17:55
Afbeelding
Geslaagd weekend voor SVOD turnsters in België 26 mei, 15:54
Afbeelding
Canon Rijssense kerken staat online 26 mei, 11:50
Afbeelding
'Ons Vermaak' houdt jeugdviswedstrijden 26 mei, 09:50
Afbeelding
Hele buurt wil lindebomen Haarstraat juist kappen 26 mei, 08:03