Schapen scheren bij de Kuipers Hoeve

RIJSSEN - De marktkramen stonden op zaterdag 4 juni al vroeg te wachten om gevuld te worden door lokale ondernemers. De organisator De Kuipers Hoeve zet nog even de laatste puntjes op de befaamde i.

De eerste editie van Schaapscheren is een feit! Afgelopen zaterdag 4 juni werd menig schaap ontdaan van haar vacht. Ook de hoeven en de algemene conditie van de schapen werd gecontroleerd. Een intensieve klus wat twee keer per jaar gedaan dient te worden volgens de schaaphouder Gerrit Baan.

Op deze schaapscheer-dag kon men vertoeven op het plein en snuffelen tussen de marktkramen van onder meer Erve Smit uit Zuna. Ze hadden hun landelijke woondecoratie meegenomen. Ook de inwendige mens hoefde het aan niets te ontbreken. De Notterse Paling & Zalm rokerij verzorgde verse broodjes zalm en paling. De Imkervereniging De Oosterhof heeft menig verhaal verteld omtrent de bijen. De eerste honing  (lente-honing) is vanaf nu te koop bij de boerderijwinkel De Kuipers Hoeve. Bij de verenging was de heer Averesch aangeschoven om manden te vlechten. Een oud en bijna verdwijnende ambacht.

Tevens werd er een demonstratie Vilten gegeven door Plukje Wol. Wol is een onmisbaar stukje warmte voor het schaap in de winter. En na een scheerbeurt de basis voor een prachtig product. Er worden hiervan wollen woonkleden gemaakt. Dit door het oeroude proces van wol vilten. Dit is een intensief en bewerkelijk proces dat met de hand wordt uitgevoerd.

De kinderen konden zich op het erf vermaken op het springkussen en onder genot van een ijsje werd het gewicht van de grote ram Herman geraden. Door het heerlijke weer was het duidelijk dat hier de tijd even stilstond en men aan het genieten was.

“In de boerderijwinkel was er een gezellige drukte. Overheerlijk vlees voor de BBQ en (h)eerlijke streekproducten werden volop verkocht. Ook de broodjes van Bakkerij Voortman vlogen de deur uit. Dat er veel gemaakt wordt in de streek is duidelijk. Kijk maar naar ons assortiment”, vertelt Monique Kuipers. “En daar mogen wij trots op zijn!” Al met al een mooie, gezellige dag en volgens de organisatie en zeker voor herhaling vatbaar.

Meer berichten
 
Auto zoeker