Schilderij dat Gerrit Kwintenberg maakte van de inval van bisschop Bernard van Galen (Bommen Berend) in Rijssen in het Rampjaar 1672. (Foto: Henk van der Stouw)
Schilderij dat Gerrit Kwintenberg maakte van de inval van bisschop Bernard van Galen (Bommen Berend) in Rijssen in het Rampjaar 1672. (Foto: Henk van der Stouw) (Foto: Henk van der Stouw)

Dag van het Kasteel in Rijssen groot succes

RIJSSEN - De Dag van het Kasteel is tweede pinksterdag in Rijssen een groot succes geworden. Honderden bezoekers kwamen naar het museumeiland aan de Kasteellaan.

Al ver voor de openingstijd stonden mensen te wachten om een kijkje te nemen in de aloude havezate de Oosterhof, dat in de volksmond ‘t Kesteel wordt genoemd. Thema van de kastelendag was dit jaar “Een ramp is van alle tijden”, verwijzend naar de herdenking van het Rampjaar 1672. Om die reden was ook het beroemde schilderij (foto) van wijlen kunstschilder Gerrit Kwintenberg in de kasteelhal opgehangen. Het stelt de inval van Bernard van Galen, de bisschop van Münster, voor die Rijssen in 1672 voor de derde keer dreigde te plunderen. 

Kasteel de Oosterhof heeft hiermee te maken, omdat jonkheer Ernst van Itttersum tot drie keer toe geld beschikbaar stelde om plundering af te kopen. De derde keer ging dit mis doordat de achtergelaten Münsterse officier onvindbaar was. Woedende Rijssenaren voelden zich verraden en gingen bijlen en hooivorken het Münsterse leger succesvol te lijf. De opgespoorde officier werd op de terugweg naar het Schild in een bluskolk aan de Boomkamp verdronken. Het monument met hond en helm herinnert hieraan. 

Meer berichten
 
Auto zoeker