Zeven teams presenteerden hun bedrijf aan Hans Brinks (Rabobank) en Erik en Gery Blonk van stichting Food4Ukraïne.
Zeven teams presenteerden hun bedrijf aan Hans Brinks (Rabobank) en Erik en Gery Blonk van stichting Food4Ukraïne.

Minibedrijfjes scholieren

RIJSSEN - Zeven teams van scholieren uit HAVO 4 van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Rijssen presenteerden op vrijdag 10 juni hun ‘mini’ onderneming (met een lening van de Rabobank) die zij samen hadden opgezet. 

Het opzetten van de ondernemingen valt onder het project College of International Business. “Dit is een project waarbij wij leerlingen graag wat willen laten proeven van een hbo-opleiding: werken in teams en verantwoordelijkheid dragen. In 2018 nam de school hier voor het eerst aan deel. In 2020 verviel alles vanwege de strenge coronaregels en vorig jaar betrof het de verkorte variant in verband met de lockdown. “Maar nu konden onze leerlingen er weer helemaal voor gaan, en dat is ook gebeurd. De ene groep is wat gemotiveerder dan de andere maar dat heb je altijd”, meent Erna Gerritsen, docente Nederlands.

Om de beurt presenteerden de jongeren hun bedrijfsresultaat. Onder anderen de heer Hans Brinks (Rabobank) en het echtpaar Erik en Gery Blonk van stichting Food4Ukraïne waren hierbij aanwezig. De familie Blonk zet zich in voor voedseltransporten naar Oekraïne. Het echtpaar heeft nauwe banden met Oekraïne omdat de zus van Geri getrouwd is met een Oekraïner en woonachtig nabij Kiev. Een deel van de opbrengst van de mini-ondernemingen is hiervoor bestemd. Het bleek een mooie verrassing voor de leerlingen toen Brinks aangaf dat de lening maar voor de helft terugbetaald hoefde te worden en dat de andere helft werd bijgevoegd aan het bedrag voor dit goede doel. De waardecheque die de leerlingen mochten overhandigen aan het echtpaar Blonk bedroeg 3.425 euro. Zij waren blij verrast.


De volgende projecten kwamen onder andere aan de orde: LikeMyCity.nl met de verkoop van speelkleden met daarop Rijssense objecten, Vive la Fleurs met de verkoop van hanging baskets, Ice on Wheels met de verkoop van ijsjes bij scholen en bedrijven, Shampoo Bar met happy soaps et cetera. De leerlingen kregen allerlei vragen op zich afgevuurd, onder andere over hoe ze de zaken in de toekomst zien en hoe ze hun omzet kunnen verhogen. Hoe blijf je in ‘the picture’? De jongelui hebben in ieder geval het samenwerken ontdekt alsook een stukje ondernemen, organiseren en leren door te zetten wanneer dingen tegenvallen. Brinks: “Eén bedrijfje sprong er toch het meest uit. Dat was LikeMy City met het Rijssens speelkleed. Ondanks dat deze drie dames met diverse tegenslagen te maken hadden, kregen zij het wel voor elkaar om zo iets unieks als dit kleurrijke speelkleed te realiseren.” Lisa, Minka en Christine moesten hiervoor een drukker vinden en het ontwerp is van Ineke Kleinjan uit Rijssen. Er zijn nog speelkleden te koop, zie: LikeMyCity.nl

Meer berichten