De veteranen van Rijssen-Holten poseren voor de traditionele groepsfoto voor de muziekkoepel in het Rijssense Volkspark. Links vooraan met ambtsketen burgemeester Arco Hofland en uiterst rechts voorzitter Erik Brinks.
De veteranen van Rijssen-Holten poseren voor de traditionele groepsfoto voor de muziekkoepel in het Rijssense Volkspark. Links vooraan met ambtsketen burgemeester Arco Hofland en uiterst rechts voorzitter Erik Brinks. (Foto: jan Joost)

Veteranendag Rijssen-Holten 2022

RIJSSEN - Voor het eerst sinds de coronacrisis kon zaterdag weer een gemeentelijke veteranendag worden gehouden in het Volkspark. In Rijssen-Holten wordt al jarenlang de plaatselijke veteranendag gehouden in het Volkspark. Dat gebeurt altijd op de zaterdag voorafgaand aan de landelijke veteranendag in Den Haag. Doel hiervan is om veteranen die niet in staat zijn of in de gelegenheid zijn naar Den Haag af te reizen, toch een blijk van waardering door de samenleving te kunnen aanbieden.

Voorzitter Erik Brinks van het organiserende Comité Herdenkingen Rijssen kon een kleurrijk veteranengezelschap verwelkomen op het zonnige terras van het Parkgebouwrestaurant. Zowel oude als jonge veteranen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van de gemeente Rijssen-Holten. Onder hen waren nog enkele Oud-Indiëgangers, Nieuw-Guinea, maar ook veteranen die op VN-missie zijn geweest in Libanon en andere brandhaarden op de wereld. 

Brinks zei blij te zijn dat de jaarlijkse ontmoetingsdag voor de veteranen uit Rijssen en Holten weer gehouden kon worden. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van veteranen. Ook waarnemend burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten sprak lovende woorden over de inzet van de veteranen. “Dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is kunnen we helaas ook weer duidelijk zien in Europa. Vrijheid is waardevol en als er dan mensen zijn die daar zelfs met inzet van hun leven aan willen bijdragen, dan kunnen we dat nooit genoeg waarderen,” aldus Hofland. De veteranen die de voorlaatste keer niet aanwezig waren, kregen door de burgemeester alsnog de witte anjer opgespeld. De witte anjer is het symbool voor verzet, maar ook respect en waardering voor de veteranen.

The Last Post

Na de ontvangst door de Comitévoorzitter werd de vlag gehesen met behulp van de scouts. Een trompettist van de Luchtmobiele Brigade blies The Last Post, gevolgd door twee minuten stilte waarin de gevallenen werden herdacht. Hierna werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Het gezelschap ging vervolgens naar de Van Damzaal waar veteraan Jan Roelofs een boeiende presentatie verzorgde over de AWACS-radarvliegtuigen die vanuit het luchtruim de bewaking verzorgen en de communicatie tussen de grondtroepen onderhouden. Hierna werd een gezamenlijke lunch gebruikt in het restaurant van het Parkgebouw.

Organisatie

Het Comité Herdenkingen Rijssen tekent al geruime tijd voor de organisatie van de gemeentelijke veteranendag. “Dat doen we natuurlijk met groot plezier,” zegt secretaris Gerrit Dannenberg. “Maar omdat het een gemeentelijke veteranendag is, zou het mooi zijn om dit met de collega’s uit Holten af te wisselen, zodat de veteranen ook echt het gevoel krijgen dat het om de veteranen uit beide kernen gaat.” Intussen wordt ook geïnvesteerd in de toekomst, want er vallen ook oudere veteranen weg. De organisatie heeft gelukkig contact kunnen leggen met jonge veteranen die volgend jaar willen helpen.

Meer berichten
 
Auto zoeker