Heerlijk rustpunt op Holterberg

HOLTEN - Motorrijders, fietsers, wandelaars. Ze weten Buitengewoon Holten allemaal te vinden. Net als de vele vaste klanten. Bij de lunchroom met midgetgolfbanen op de Holterberg is het ook op maandags gezellig druk. Met de ontwikkelingen rond de afsluiting van de mountainbikeroute is eigenaar Henrie Vukkink niet blij. “Als straks alle fietspaden ook nog eens zouden worden afgesloten, hebben we een probleem,” zegt hij. “Daar ben ik fel op tegen!”

Begonnen met fietsverhuur, kon hij destijds een verlaten midgetgolfterrein overnemen. “Inmiddels zitten we hier zo’n 20 jaar,” zegt Henrie. Met Bikerent Holten meegerekend is hij 22 jaar actief. Reden voor een feestje in het najaar. Stukje bij beetje breidde hij uit tot wat het nu is. “Verhuur van fietsen doen we niet meer.” Net als andere nevenactiviteiten. “Sinds een aantal jaren zijn we begonnen als lunchroom. Het loopt als een trein. Met onder meer brood van bakker Nijkamp.” En dat blijkt een goede keuze. “Pieterpadlopers, motorrijders, fietsers en bezoekers van de Canadese begraafplaats komen langs voor een kopje koffie of een lunch. Vieze wandelschoenen zijn geen probleem.”

Tijdens de afgelopen Holtense wandelvierdaagse heeft hij 700 ijsjes gesponsord. “Velen vonden het erg lekker en kwamen later langs om er nog een te halen,” lacht Henrie. De speciale overkapping met glazen wand blijkt een uitkomst. “Het cabriodak kan open en dicht, geeft hij aan. Hierdoor is het bij elk weertype een zeer geschikte rustplek. De eigenaar zet in op energiebesparing door binnenkort zonnepanelen te plaatsen. “Op die manier kunnen we het betaalbaar en laagdrempelig houden.” En dat is te merken. Met zes man vast personeel en veertien extra krachten komt hij soms nog handen tekort. “Het is moeilijk om aan jongeren te komen die willen helpen in de bediening,” legt hij uit. “Terwijl we toch mooie werktijden hben van tien tot een uur of zes.”

Wat hem zorgen baart, is de afsluiting van een mountainbikeroute vanwege zonnende zandhagedissen. “Is de volgende stap het afsluiten van alle fietspaden? Dan kun je net zo goed de hele berg gaan afsluiten. Heel erg jammer!,” benadrukt hij. “Niet alleen voor mij, maar ook voor bijvoorbeeld Landal waar veel fietsers vakantie vieren.” Een aderlating voor heel toeristisch Holten, vindt hij. “Jammer dat het zo moet. In overleg kun je veel meer bereiken. Hier is niemand bij gebaat.”

Buitengewoon Holten is te vinden aan de Holterbergweg 11A bij onder meer Natuurmuseum Holterberg, restaurant Hollywood en ‘t Lösse Hoes. Vrijdags gesloten. Meer informatie: www.buitengewoonholten.nl.

Meer berichten
 
Auto zoeker