<p>Stefan Pekkeriet gaat voor een podiumplek op de olympische afstand.</p>

Stefan Pekkeriet gaat voor een podiumplek op de olympische afstand.

Stefan: ‘Ik ga voor een podiumplek’

HOLTEN - Hij werd in 2019 Holtens kampioen op de achtste triatlon. Zaterdag gaat Stefan Pekkeriet (31) opnieuw een poging wagen, maar nu op de olympische afstand. “Het hangt van mijn directe concurrent af wie er eerste wordt, maar ik ga in elk geval voor een podiumplek!”

Al sinds het voortgezet onderwijs doet Stefan mee aan de triatlon in Holten. Alhoewel: “Tien van de twaalf keer stond ik op de wachtlijst. Erg vervelend.” Dit maakte hem niet fanatieker om van tevoren goed te trainen. Een keer werd zijn vader wel ingeloot en had Stefan opnieuw het nakijken. “Mijn vader zei: ‘Ga jij maar onder mijn naam meedoen.’ Dat werd niet helemaal in dank afgenomen, geloof ik. Maar uiteindelijk hebben ze de naam toch aangepast”, lacht hij. Hij haalde destijds de finish. 

Nadat de Beuseberger een weddenschap aanging om de marathon in Budapest te gaan lopen, werd hij vooral met hardlopen fanatieker. “En verrassend genoeg eindigde ik in 2017, na de marathon, als tweede in Holten.” Hij ging aan meerdere triatlons meedoen en een Holtens kampioenschap zag hij wel als mogelijkheid in 2019. Het was dat jaar erg warm waardoor het alleen bij zwemmen en fietsen bleef. “Ik baalde enorm”, geeft Stefan toe. “Ik ben geen goede zwemmer en moet het vooral van het hardlopen hebben. En ik kan juist best goed tegen de warmte.” Hij heeft toch een ronde gelopen, ook al telde het niet mee voor de wedstrijd. Het fietsen ging goed en hij behaalde een podiumplek als Holtens kampioen. “Ik had mijn doel behaald.” 

De volgende mijlpaal wordt de olympische afstand. Niet meer starten in zwembad Twenhaarsveld, maar in de Domelaar. Ondertussen is hij wel gewend om in open water te zwemmen. Verder zijn de afstanden groter en gaat de fietsroute twee keer over de Holterberg. “Dat kost veel kracht.”

Door de coronaperiode heeft hij minder kunnen trainen dan gehoopt. “Telkens zat de lockdown in de weg en werden wedstrijden afgelast.” Daarvoor deed Stefan in de winterperiode vaak mee aan crosslopen om fit te blijven. Die vielen weg. “En in het voorjaar ben ik te druk op het land en heb ik geen tijd om te trainen.” De laatste weken probeert hij tussendoor te fietsen, intervaltrainingen te doen en te zwemmen. “Het lopen wordt steeds beter. Ik krijg er meer plezier in en dat maakt me fanatieker. Nu hopen dat het materiaal meewerkt en dat ik onderweg geen lekke band krijg.” Wat hij tijdens de olympische afstand wel zal missen, is de support in het dorp tijdens het hardlopen. “Veel Beusebergers helpen mee bij de Domelaar en zijn dan op dat moment niet in het centrum te vinden. En juist zo’n ontvangst maakt de triatlon extra leuk.”

De voor hem eerste olympische afstand zal lastig zijn, maar: “Ik ga voor een podiumplek. En als mijn concurrent een slechte dag heeft en ik juist een betere, dan zit een eerste plaats er zeker in.” De warmte zal deze keer in elk geval geen spelbreker zijn.

Meer berichten
 
Auto zoeker