Plezier in skeeleren staat voorop bij de clinics

RIJSSEN - In de afgelopen twee weken vond op de schaats- en skeelerbaan in Rijssen een informatieve en tevens sportieve en gezellige skeelerclinic plaats voor de groepen 5 tot en met 8 van diverse basisscholen in Rijssen, georganiseerd door team Reggeborgh. In totaal zo’n 450 leerlingen. Er waren zowel geoefende skeeleraars alsook kinderen die voor het eerst op de skeelers stonden. Toch waren ze allemaal enthousiast. En dat is ook juist de bedoeling; de kinderen enthousiasmeren voor de sport.

Beschermingsmateriaal

Op deze maandagmiddag is groep 7 van de Julianaschool uit Rijssen druk in de weer. Het materiaal zoals skeelers, helmen, elleboog- en kniebeschermers zijn allemaal voorhanden. De lessen beginnen met een korte uitleg over het skeeleren in het algemeen en het beschermingsmateriaal. “Voor hun eigen veiligheid is het heel belangrijk deze beschermingsmiddelen te gebruiken. Altijd, ook als ze met hun eigen skeelers op pad gaan”, meent Loes Busser van team Reggeborgh. Zij is samen met Monique Roosenboom (Reggeborgh) druk in de weer met de leerlingen. Voor zover haar dit nu lukt want ze loopt op krukken. “Helaas heb ik pasgeleden een kuitblessure opgelopen maar ik doe wat ik kan, ik vind het heel leuk om met kinderen te werken.” Ook Nienke en Eline, leden van SSV-Rijssen helpen deze middag mee.

Enthousiasme

Sinds 2019 organiseert Reggeborgh skeelerclinics op basisscholen in Oost Nederland, verzorgd door een vast team trainers die zelf tot de top van het Nederlands skeeleren behoren. Busser: “Nu zijn Monique en ik er maar ons team bestaat ook nog uit Bianca Roosenboom en Glenn Nijenhuis. Kinderen kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met deze leuke sport. Er zijn altijd kinderen die het al goed kunnen omdat ze wel vaker skeeleren maar ook kinderen die het voor het eerst proberen. Toch kunnen zij zich aan het einde van de clinic altijd best goed redden. Dat is leuk om te zien. Plezier hebben in de sport is het belangrijkste. En tevens in beweging zijn.”

Oefening baart kunst

De kinderen moeten langs pionnen sturen, de zogenoemde olifantenoren draaien, het winkelkarretje doen waarbij de één de ander voortduwt et cetera. “Maar allereerst leren ze om goed te kunnen remmen, dat is heel belangrijk”, geven de trainers aan. Gijs staat voor het eerst op de skeelers. Nog een beetje wankel en onwennig maar gaandeweg gaat het beter. “Ik vind het zeker leuk, ik ga het misschien wel vaker doen.” Klasgenoot Roan vult aan: “Een paar jaar geleden heb ik het wel een poosje gedaan maar daarna eigenlijk een hele tijd niet. Nu weer voor het eerst en het gaat best wel goed.” Dan komt Lana met een sierlijke zwaai voorbij. “Ik heb ook skeelers en ik doe het ook wel vaak hoor”, lacht ze enthousiast en vervolgens zwiert ze weer weg.

Meer berichten
 
Auto zoeker