Afbeelding

Marco timmert duivenbakken

Algemeen

HOLTEN - Broedvakken, duivinnenkasten, jonge duivenbakken, voerbakken. Marco Zandvoort (29) uit Rijssen maakt ze op industrieterrein Vletgaarsmaten. “In heel Nederland zijn er twee of drie te vinden die dat doen.” Alhoewel het aantal duivenliefhebbers minder lijkt te worden, heeft hij volop klanten. Zijn grootste zorg op dit moment is echter de oorlog in Oost-Europa. “Ik gebruik berken multiplex.” En laat dit nu net uit Rusland en Oekraïne komen.

Bij toeval kwam Marco in aanraking met de duivensport. Als tiener was hij met een hengel aan het water te vinden. De vader van een visvriendje had duiven. “Dat leek me wel interessant”, geeft Marco aan. En maakte de overstap. Lachend: “Daarna heb ik geen hengel meer aangeraakt.”

Als 14-jarige sloot hij zich aan bij de duivenvereniging in Rijssen. “Ik was daar de laatste die zonder duiven is gestart.” Inmiddels heeft hij er tachtig. 

Na de havo wilde hij niet verder studeren en begon hij met het timmeren van binnenwerken voor duivenhokken. “Ik ben thuis begonnen, maar na 3 jaar werd dat te klein.” Hij zocht naar een groter onderkomen en vond dit in Enter. Om enkele jaren later een eigen pand neer te zetten op Vletgaarsmaten waar hij nu zo’n anderhalf jaar diverse soorten duivenhokken maakt. 

Maar de oorlog in Oekraïne speelt hem parten. “Op het moment dat daar de oorlog uitbrak, dacht ik: ‘Oh, dat gaat niet goedkomen!”

Door de vele sancties richting Rusland is de levering van berken multiplex uit dit land zeer sporadisch. En juist dit hout heeft Marco nodig. “Het blijft nu afwachten wanneer er materiaal wordt geleverd. Soms gaat het om enkele jaren oud hout ergens uit een opslag.” Daarnaast is de prijs inmiddels verdriedubbeld. “Jarenlang kon ik hokken voor dezelfde prijs bouwen en was het soms brommen dat er een euro bij kwam. Maar nu blijft de prijs maar stijgen.” En valt er niets af te dingen, want voor jou tien anderen. “De vraag is er wel. Alleen is de levertijd soms langer en kan ik geen toezeggingen doen.”

Hij hoopt nog jaren door te kunnen gaan met het maken van de duivenhokken. “Mocht dat toch niet lukken. Ik ben goed met de handen en kan goed timmeren en zagen. Dan komt er vast wel iets anders op mijn pad.”

Meer informatie: www.mazati.nl

Afbeelding
Cursus internet voor beginners 12 uur geleden
Afbeelding
Maak het verschil voor een ander met de gebakjesactie 24 sep., 19:47
Afbeelding
Amateur schietwedstrijd bij SV Tubantia in Rijssen 24 sep., 18:38
Afbeelding
Eerste restauratieproject onthuld 24 sep., 18:09
Afbeelding
Nomineer organisatie of een jonge vrijwilliger 24 sep., 12:20
Afbeelding
Houd je hersenen actief in de Studiekring bij de bibliotheek 23 sep., 17:26
Afbeelding
Bijeenkomsten 'Goed omgaan met dementie' 23 sep., 14:06
Afbeelding
Respect voor dialect in de Fruytierschool Rijssen 23 sep., 10:48