Ep Krikkink: ‘Echt Ducatifan’

HOLTEN - Passie voor motoren: “Daar ben ik mee geboren!”, grapt Ep Krikkink. Inmiddels heeft hij een mooie verzameling antieke en moderne motoren. Merken als Ducati, Benelli, BMW, Honda en BSA staan te glimmen bij hem op de deel. Motoren die hij vroeger al graag wilde hebben, maar onbereikbaar waren. Ze zijn woensadg 10 augustus te bewonderen aan de Helhuizenweg 6 tijdens de Hoolter Museumdag. 

“Al voordat ik zestien was, crosste ik met een opgevoerde brommer”, zegt Ep. Later kocht hij een oude motor voor 275 gulden om daarmee richting Francorchamps te rijden. “Maar onderweg hield ie ermee op”, lacht hij. 

Vooral voor Italiaanse merken heeft hij een passie. “Ik ben echt Ducatifan. Ik hou van dat design. Het is een mooie motor. Vooral de zware jongens van 1000cc vind ik prachtig.” Als wens heeft hij om een Laverda aan zijn verzameling toe te kunnen voegen. “Motoren van voor de oorlog zijn wel mooi, maar daar heb ik niet zoveel mee. Oudheid heeft voor mij geen waarde als ik er geen herinnering aan heb.”

Overigens verzamelt hij niet alleen motoren. “Ik kan moeilijk dingen weggooien.” Zo heeft hij de horens van de bruidskoe van zijn moeder en een kast van zijn vader. Ook een oude bolderkar door z’n vader gemaakt. “Met banden van een kinderwagen eraan.” Verder staat de voormalige drukpers van motorclub MAC de Holterberg er. Net als enkele lampen van de motorclub die werden gebruikt tijdens de start van de cross. “Met een ouderwetse schakelkast. Kijk: je ziet het gewoon vonken!”

Hij sleutelt zelf aan de motoren. “Ik heb een afwijking dat ik alles zelf wil doen. Zo heb ik de Ducati zelf gerepareerd.” 

De tot Motor van de Eeuw omgedoopte Honda CB 750 Four heeft hij met onderdelen van een jonger model compleet gemaakt. “Ik hield een motorblok over. Nu kun je die bij het oud ijzer zetten, maar dat vind ik dan weer zonde. Ik heb hem daarom maar goudkleurig gespoten en naast de Honda gezet. Want het is de Motor van de Eeuw.”

Dat hij een echte motorfanaat is, blijkt wel. Zo had hij 14 jaar lang een Ducati in de woonkamer staan. Inmiddels heeft deze plaats gemaakt voor een jukebox met singles van onder andere Elvis en Roy Orbison. 

Het gaat puur om een privé-verzameling en geen museum. Alleen tijdens de Museumdag is de collectie te bezichtigen. 

Meer berichten
 
Auto zoeker