De torenbouw van Babel uitgebeeld door Hendrick van Cleve III uit de collectie Van Heel is in Rijssen te zien.
De torenbouw van Babel uitgebeeld door Hendrick van Cleve III uit de collectie Van Heel is in Rijssen te zien. Foto: Rijksmuseum Twenthe

De toren van Babel is te zien in Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - Het schilderij van de torenbouw van Babel is te zien in het Kröller Müller Museum, in het Rijksmuseum Twente maar is ook in volle glorie te bewonderen in het Rijssens Museum. 

Binnenkort start in het Rijssens Museum een kennismakingsmogelijkheid met onder andere dit beroemde schilderij, maar ook met de andere Hollandse meesters uit de Van Heelkunstcollectie. Plan is om op dinsdagmiddag 16 augustus een eerste informele sessie te houden in ‘n Koffiehook van het Bouwhuis links op het voorterrrein van kasteel de Oosterhof. De sesiie begint om 14.00 uur.

De Hollandse meesters, waaronder de zeer gedetailleerde Toren van Babel van Hendrick van Cleve III zit in de kunstverzameling die ooit bijeen werd gebracht door Gerard Marin van Heel. Deze jutefirmant, wiens moeder een Ter Horst was, verzamelde een leven lang kunst. Na zijn dood bleek hij zijn collectie, die miljoenen waard is, te hebben nagelaten aan de gemeenschap van Rijssen.

Rijksmuseum

Op dat moment beschikte het Rijssens Museum (Oudheidkamer Riessen) nog niet over goede expositieruimtes, zodat de collectie in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede werd ondergebracht.

Van Heelvleugel

Toen de geredde en gerestaureerde havezate de Oosterhof beschikbaar kwam, werden de mooiste voorwerpen van de Van Heelkunstcollectie geëxposeerd in de havezate, die in de volksmond Het Kasteel heet. Om de schilderijen van de Van Heelcollectie doorlopend zichtbaar te maken voor een breed publiek, liet het museum een zogenaamde virtuele vleugel aan het kasteel bouwen. Deze glazen kunstvleugel is virtueel te betreden via de ingang van de Sociëteit van de Kring Werkgevers Rijssen. De virtuele Van Heelzaal werd gebouwd door Letink Design uit Enter en werd financieel mogelijk gemaakt door een mooie opbrengst van Haringparty de Oosterhof in 2018. Na een spannende bouwperiode, zijn nu de mooiste schilderijen van Van Heel op virtuele wijze van zeer dichtbij te bewonderen, waarbij alle details van het kunstwerk haarscherp uitkomen. Daarnaast werd door een Engels team van Océ Canon een 2,5-kopie gemaakt van de mooiste vier Hollandse meesters, die niet van echt te onderscheiden is. 

Duidelijk te zien is ook dat er een wereld van verschil zit tussen zelfs de beste reproductie en de kunstwerken die Océ Canon maakte.

Kennismaking

Om het publiek verder kennis te laten maken met de Hollandse Meesters van Van Heel, wordt 16 augustus vanaf 14.00 uur kort verteld wie hij was en wat hij verzamelde. Daarnaast wordt onder andere de Torenbouw van Babel van Van Cleve virtueel bekeken. Wie dat wil kan daarna de Hollandse Meesters in de Opkamer van het kasteel nog bekijken.
Overigens kan het publiek de hele week tijdens de openingsuren de kunstwerken in de virtuele zaal bekijken.

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 1 uur geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 2 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08