Gerrit Averesch bij de nieuwste aanwinst van het Leemspoor. “Deze kwam gewoon op ons pad.”
Gerrit Averesch bij de nieuwste aanwinst van het Leemspoor. “Deze kwam gewoon op ons pad.”

Nieuwe wals nog niet onder stoom

Algemeen

Het leemspoor is een machine rijker. Geen locomotief, maar een stoomwals uit 1906. Niet echt iets dat direct met het spoor te maken heeft, maar dat vindt voorzitter Gerrit Averesch geen probleem. “Het past in het tijdsbeeld. Het is puur voor de beeldvorming en voor de show.”

RIJSSEN - Een aannemer die langskwam zei dat hij er een had staan. “De stoomwals moest daar weg,” geeft Gerrit aan. “Hier staat-ie niet in de weg.” Hij zegt dat ze niet echt op zoek waren. “Deze kwam gewoon op ons pad.”

Het ijzeren gevaarte werd ooit gebruikt door wegenbouwbedrijf C.G. Tholen en staat inmiddels aan de Arend Baanstraat. “Als we willen, kunnen we hem binnen een jaar rijklaar maken.” Toch liggen de prioriteiten anders en zal de wals nog even moeten wachten. “We hebben hem nog niet onder stoom gehad, maar alle bewegende onderdelen doen wat ze moeten doen.” Ook zijn er vrijwilligers die likkebaardend klaar staan om het apparaat een beurt te geven. Gerrit: “De prioriteit ligt in eerste instantie bij het rijden van de treinen en daarna bij het bouwen van de nieuwe hal en het gereedmaken van de blokhut.” Er is volgens hem te weinig manschap beschikbaar om aan alles tegelijk te beginnen. Daarnaast is de stichting afhankelijk van subsidies en donaties. “De inkomsten van de ritten worden gebruikt om alles draaiende te houden,” zegt Gerrit. “De rest moeten we op een andere manier financieren.”

Dit geldt ook voor de bouw van de nieuwe hal, waar treinen straks binnen kunnen staan en zal worden gebruikt als museum. Veel bouwmateriaal is gesponsord. De bouw zelf wordt door vrijwilligers gedaan. “De financiering van het dak hebben we nog niet rond.” Hij denkt over twee, drie jaar klaar te zijn. “Er komt een rolbrug en er een draaischijf.” Veel rails ligt inmiddels al klaar om gelegd te worden. Uit Oostenrijk en Dolfinarium Harderwijk, waar ook een treintje vandaan is gehaald. “We waren op zoek naar rails en het Dolfinarium wilde het daar opruimen. We hebben het daar ter plekke gesloopt. Alles is meegegaan. Ook een loc en rijtuigen die ze niet meer wilden.”

In de blokhut komt een modelspoor met onder meer een leemgroeve. “Reizigers kunnen er straks smalspoorfilmpjes van een minuut of tien bekijken.” Tijdens rijdagen gaan er treintjes van de Markeloseweg naar de Arend Baanstraat. Reizigers krijgen nu bij de blokhut een korte uitleg om daarna weer terug te keren. Wat hij met de van oorsprong Britse Aveling and Porter wals uit Rochester (Kent) gaat doen, heeft hij nog niet duidelijk voor ogen. “Misschien met een poetslap erover of toch in de verf zetten. Dan oogt het gelijk al heel anders.” Nu ziet de wals er prima uit, maar zijn roestplekken zichtbaar. “Waarschijnlijk moeten de vlampijpen worden vervangen.” Maar de eerste indruk is volgens hem goed. “We hebben nog geen tijdspad uitgestippeld.”

Wie een ritje wil maken met het leemspoortreintje kan hiervoor tot en met 29 augustus en in de herfstvakantie van 15 tot en met 29 oktober terecht op dinsdag, donderdag en zaterdag aan de Markeloseweg 78b in Rijssen. De weken ertussen rijdt de trein alleen op zaterdag. Kijk ook op: www.leemspoor.nl 

Afbeelding
'Versiering' aan hekken bouwterrein Albert Heijn 5 uur geleden
De koeien houden de wacht bij de poasboake van Holterbroek. De komende dagen wordt daar nog hard gewerkt om er een mooie poasboake van te maken.
Speciale paasvurenroute langs Holtense poasboakes 7 uur geleden
Met de hulp van een leerlinge hijst wethouder René de Koff de vlag als startsein voor het verkeersexamen van VVN Rijssen-Holten.
'Zijn jullie al een beetje zenuwachtig?' 11 uur geleden
Afbeelding
IVN houdt fotowedstrijd rondom het thema Lente 13 uur geleden
Afbeelding
Nú is het moment om te winkelen bij Van Dal mannenmode in Rijssen 27 mrt, 20:19
Bart bezoekt regelmatig zijn ouderlijk huis en vrienden in Holten (eigen foto).
Bart Vermeulen reizende ster in artiestenland 27 mrt, 18:12
Vlnr: Dick Keizer, Henk Plas, Gerrit Koster, Herman van den Belt, Wim Janssen.
Noordermannenkoor zet jubilarissen in het zonnetje 27 mrt, 12:07
Met elkaar netwerken en genieten van een drankje, kaas en worst. Kijk voor meer foto's op hartvanrijssen.nl
Netwerken met kaas en worst 27 mrt, 12:04