Afbeelding
Foto: HvN

‘Van loopfiets tot ATB’

Algemeen

“Een uit de hand gelopen hobby,” noemt Henk Vasters het BikePark Salland Twente. Hij gaf maandagavond met zijn vrouw Jannie training aan enkele jeugdleden die oefenden op de vele verschillende obstakels. Toppers Pieterbas Jansen en Menno Rouwenhorst waren aanwezig om te oefenen en lieten de aanwezigen enkele spectaculaire trucs zien. “Maar,” benadrukt Henk. “Je kunt hier niet alleen maar springen of salto’s maken. Er is hier voor ieder wat wils. Van loopfiets tot ATB. We hebben leden van 7 jaar tot tegen de zeventig.”

HOLTEN - Met zo’n zestig vrijwilligers is hard gewerkt om het park in drie jaar op te bouwen. “Er zit meer dan tienduizend uur bouwtijd in.” Schansen, springbulten, een airbag, houtenbruggen, diverse evenwichtsobstakels. Er is van alles te vinden op het BikePark op ‘t Vletgoor in Holten. “Overal zit wat verstopt,” lacht Henk. “Denk je alles te hebben gehad, dan vind je ergens toch weer wat nieuws.” En daar blijft het niet bij, want er zijn uitbreidingsplannen. Alhoewel hij nog niet wil zeggen wat het gaat worden. “Dat blijft een verrassing!” 

Inmiddels is het een zeer gevarieerd park geworden waar mountainbikers op elk niveau een uitdaging kunnen vinden. “Het is een mix van blauw, rood en zwart. Net als bij het skiën. Nergens in de buurt vind je zo’n park in deze omvang. Echt uniek voor Nederland.”

Volgens Menno is jong beginnen een groot voordeel. Dan durf je meer. Maar toch is het zeker niet onmogelijk om pas op latere leeftijd de mountainbike te pakken. Henk: “Onze oudste deelnemer is tegen de 70 en heeft de ATB pas later ontdekt.” Alhoewel mannen wel in de meerderheid zijn. “We hebben zo’n achttien jeugdleden en 28 senioren.” Zijn daarvan drie dames. “Er is op het park genoeg uitdaging te vinden voor iedereen. En zelfs het schansspringen is binnen een jaar te leren.” 

Pieterbas geeft de jeugdleden mee dat ze bij het uitproberen vooral hun gevoel moeten volgen. “Als je twijfelt, dan moet je het niet doen. Het is belangrijk dat je het aanvoelt. Als je het niet voor je kunt zien, dan kun je het beter laten.” Henk onderschrijft dat. “Zeker niet overmoedig worden. Anders gebeuren er ongelukken.” Wie gebruik wil maken van het park, kan hiervoor terecht op bikeparksallandtwenteteholten.nl om te reserveren. Ook wie zich wil inschrijven voor de trainingen kan vanaf het voorjaar op deze site terecht.

!
Afbeelding
BSK Keukens heropent verbouwde showroom 53 minuten geleden
Afbeelding
Demonstratiedagen bij Lefulux Wonen in Heeten 4 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis een nette 3-0 winst op Vitesse 7 uur geleden
Afbeelding
Laat je inspireren tijdens oktober woonmaand 10 uur geleden
Afbeelding
Beleef Scandinavisch slapen bij Bos Bedden Nijverdal 23 uur geleden
Afbeelding
Medewerkers in het zonnetje gezet gisteren
Afbeelding
Voorleeslunch in Kulturhus Holten 5 okt, 15:02
Afbeelding
Boles pottery: te mooi voor in de kast 5 okt, 13:42