Frits Spits signeert in het Koetshuis aan de Kasteellaan, nadat hij had verteld over zijn boeken en werk.
Frits Spits signeert in het Koetshuis aan de Kasteellaan, nadat hij had verteld over zijn boeken en werk. Foto: jan Joost

DJ’s moeten eigen muziek uitzoeken

Algemeen

RIJSSEN - “Het zou goed zijn als de nieuwe generatie discjockeys weer zijn eigen muziek zou gaan uitzoeken, in plaats van voorprogrammeerde lijsten te moeten afhandelen in hun programma’s.” Dat zei Frits Spits maandagavond in het Koetshuis in Rijssen waar hij vertelde over zijn laatste boek Mijn West Side Story. Op kritische opmerkingen vanuit de goed gevulde zaal op de dj’s van tegenwoordig reageerde hij met de nodige mildheid.

Zijn eigen ruime ervaringen als radiomaker inschakelen vond hij niet direct nodig. “Iedere tijd heeft zijn eigen mensen die het weer op hun eigen wijze doen en moeten doen.” Wel vond hij het een slechte zaak dat er dj’s zijn die niet hun eigen muziek mogen uitzoeken maar met voorgeschreven lijsten met nummers de programma’s moeten vullen.

Volgens Spits was dat de dood in de pot. “Ik heb altijd mijn eigen muziek uitgezocht en wat ik mooi vond, wilde ik graag ook aan de luisteraars laten horen. Dán krijg je programma’s die ook echt gaan leven.” Spits zei het overigens ook als een voorrecht te beschouwen dat hij die vrijheid ook altijd gekregen heeft bij het maken van zijn programma’s.

“Ook bij het maken van de Taalstaat heb ik alle vrijheid”, aldus de 74-jarige radiopresentator, die helemaal verknocht is aan het medium radio én aan zijn huidige programma. “Ik heb tot aan mijn pensionering met heel veel plezier allerlei programma’s gemaakt.”

Pensioen

“Toen ik met pensioen ging, kreeg ik de vraag wát ik nog zou willen doen. Ik ben enorm gehecht aan onze Nederlandse taal, dus ik zei: een taalprogramma. Toen ik andere mensen dat vertelde, reageerden sommigen met: “Oh een programma over ‘ik wordt met dt’. Maar de Nederlandse taal is natuurlijk veel meer dan de spelling van de werkwoordsvormen.” Omdat er zo veel items in het zaterdagse radioprogramma zitten, kost hem De Taalstaat wekelijks minstens 3,5 dag voorbereiding.

“Zelfs dagelijks terugkerende radioprogramma’s als de Avondspits en Tijd voor Twee zijn minder tijdrovend.” Wil je een schrijver bevragen over zijn laatste boek, moet je het boek zelf wel gelezen hebben. Dat doe ik dus ook. En dan nog al die andere onderdelen. Ik word daar overigens bij geholpen door een gemotiveerde redactie die veel werk verzet.” 

West Side Story

De film West Side Story was de aanleiding voor zijn nieuwste boek. “Die maakte grote indruk. Alle gevoelige thema’s in Amerika komen erin voor en bovendien waren we nog lang niet gewend aan een film die niet goed afloopt.”

Na de lezing lieten velen hun exemplaar van Mijn West Side Story door de schrijver signeren of gingen met de populaire presentator op portret.

!
Afbeelding
BSK Keukens heropent verbouwde showroom 1 uur geleden
Afbeelding
Demonstratiedagen bij Lefulux Wonen in Heeten 5 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis een nette 3-0 winst op Vitesse 7 uur geleden
Afbeelding
Laat je inspireren tijdens oktober woonmaand 10 uur geleden
Afbeelding
Beleef Scandinavisch slapen bij Bos Bedden Nijverdal 23 uur geleden
Afbeelding
Medewerkers in het zonnetje gezet gisteren
Afbeelding
Voorleeslunch in Kulturhus Holten 5 okt, 15:02
Afbeelding
Boles pottery: te mooi voor in de kast 5 okt, 13:42