Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gezocht: varianten van het woord suikerbrood gezocht

Algemeen

Overijssel is rijk aan taal. Van het Almeloos tot Albanees. Samen met Overijsselacademie, Concordia en Carintreggeland wilt Stichting Laudio dat laten horen in het nieuwe initiatief Marie: een klankkast over taal en thuis. Samen roepen zij alle Overijsselaren op om in hun eigen taal of dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Maries klankkast.

Marie wordt een speciaal ingerichte kamer in een verpleeghuis waar je letterlijk in een Overijsselse klankkast wandelt. Wie de deuren opent van een kast, hoort Marie zelf. Meestal in haar eigen dialect en soms in die andere: het Nederlands. De verhalen die Marie vertelt, komen van de ouderen zelf. Zij zijn verzameld door wetenschappers aan de Universiteit Maastricht en ‘t Meertens Instituut Amsterdam. Kan in een verzorgingstehuis het spreken in je eigen moerstaal je gevoel van autonomie beïnvloeden? Dát onderzochten cultureel antropologe Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips. Zij concludeerden dat de thuistaal (vaak je moerstaal, vaak een dialect) voor ouderen werkt als een anker, medicijn en ook troost biedt. Dit draagt bij aan een waardevol leven van bewoners in verpleeghuizen. De resultaten van een dergelijk belangrijk onderzoek moeten niet in boekvorm worden gepresenteerd, maar moeten worden gehoord. Zo ontstond de samenwerking met Stichting Laudio die dit onderzoek eerder heeft vertaald naar de Limburgse Mia en de Brabantse Miet. Zij krijgen er nu een Twentse zus bij: Marie.

De makers willen graag zoveel mogelijk talen en dialecten in de klankkast verwelkomen. Daarom vragen ze iedereen dezelfde woorden in te spreken in de eigen taal. Dit zijn de woorden thuis, suikerbrood, schoenen, stuntelen, slet, snoep, kippenvel, kwaad, gestoord (gek van), aaien (van een dier), brutaal, Nederlands, prullenbak en doe de deur dicht.

Alle inwoners van Overijssel mogen meedoen: met of zonder migratie-achtergrond, jong of piep-jong. Spreek vóór 1 oktober 2022 de vertaling in via WhatsApp op het telefoonnummer van Marie: 06 - 8405 9855. Alleen spraakberichten via WhatsApp, dus geen voicemailberichten. Alle deelnemers worden gevraagd hun naam, woonplaats en de taal/het dialect van hun vertaling ook in hun gesproken bericht achter te laten.

De verzamelde geluidsfragmenten worden samengevoegd tot geluidskunstwerken die straks zullen klinken in Maries klankkast als een hommage aan Overijssel. Vanaf november 2022 reist Marie door de provincie en zijn haar klankkasten én podcast te beleven. Meer informatie op www.stichtinglaudio.nl/marie

Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 1 uur geleden
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 3 uur geleden
Afbeelding
Politie zoekt in Holten man met bivakmuts 5 uur geleden
Afbeelding
Eat to meet - een ontmoetingsbrunch voor jongeren van 10 tot 15 jaar 6 uur geleden
Burgemeester Van Houdt met de winnaars, Ilse Kleijer, Elsina Siemerink, Jenine Siemerink, Anja Nijkamp van Hobby Vison en Ard Wessels, voorzitter van de HABI (vlnr)
Hobby Vision heeft weer het beste team 8 uur geleden
Afbeelding
Van AH naar BH in Holten: 'Op naar grootste gift voor Pink Ribbon' VIDEO gisteren
Met 'Heiligen Hendrik' maakt Bert al jarenlang theatervoorstellingen en speelt hij voor uitverkochte zalen overal in Nederland.
In de spotlights: Bert Eeftink 17 apr, 13:49
Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 17 apr, 12:08