Afbeelding

Project Voorlezen aan huis: lezen en kletsen

Algemeen

RIJSSEN - Mevrouw Helen Wayenburg (99) uit Rijssen zit heerlijk te genieten in haar stoel terwijl Hannie Hakvoort (75) uit Rijssen haar voorleest uit een streekroman. Ze zijn inmiddels aan het tweede (voorlees)boek bezig. Eind maart legden deze twee dames contact met elkaar. Dit heeft alles te maken met het project ‘Voorlezen aan huis’, georganiseerd door de bibliotheek Rijssen-Holten. 

In februari werd door de bibliotheek een oproep gedaan voor vrijwillige voorlezers om zich op te geven om bij ouderen aan huis een uurtje per week (twintig weken lang) te gaan voorlezen uit een boek naar keuze. Ook konden geïnteresseerden die zelf voorgelezen wilden worden zich melden. De vrijwilligers kregen eerst een leestraining hoe om te gaan met elkaar et cetera.

“Voorlezen in de vertrouwde omgeving, dat is voorlezen op maat. Het doel van dit project is om iets kunnen doen tegen eenzaamheid en om mensen uit hun isolement te halen. Daarbij is het houden van een goed gesprek of gewoon een gezellig praatje natuurlijk ook belangrijk. Het is fijn om voorgelezen te worden als je zelf veel van lezen houdt maar dit te moeilijk is geworden. Voorlezen houdt de hersenen actief en dat is aanleiding voor een gesprek. In een groep kan zoiets gauw te druk worden”, meent Annelies Kremer, consulent PR en Cultuur van de bibliotheek Rijssen-Holten.

Helen Wayenburg woont zelfstandig in een appartement in De Wellehof met onder andere wat hulp van de thuiszorg. Verder scharrelt ze nog wel rond, heeft diverse hobby’s zoals het haken van poppen en is geregeld te vinden bij activiteiten binnen De Wellehof. “Ik ben nog steeds lid van de bibliotheek en lees zelf nog weleens een boek. Maar ik zag de oproep om voorgelezen te worden en dat leek mij ook heel fijn.” Hannie Hakvoort houdt zelf ook van boeken lezen en heeft veertig jaar in de zorg gewerkt. “Ik heb dus affiniteit met zorgtaken, voor iemand iets kunnen betekenen en zeker met ouderen. Vanuit de bibliotheek werd er een match gezocht tussen beide partijen. De eerste keer dat ik bij mevrouw Wayenburg kwam, klikte het meteen. We beginnen altijd gezellig met een kopje koffie of thee en dan ga ik voorlezen.” “Maar soms schieten we niet op want dan kletsen we teveel”, lacht Wayenburg. Hakvoort geeft aan dat het voorlezen ook wel enige inspanning vereist. “Je wilt het wel goed doen, goed articuleren en duidelijk lezen, maar het is fijn om te doen hoor.”

Er is nog plek voor ouderen die graag samen met een vrijwillige voorlezer een boek willen lezen en tevens behoefte hebben aan een praatje. De voorlezers ontmoeten hen graag. Kremer: “Bij het koppelen van een vrijwilliger aan een oudere kijken we naar de gezamenlijke interesses.” 

Wie belangstelling heeft kan een e-mail sturen naar: annelieskremer@bibliotheekrijssenholten.nl of bel naar de bibliotheek Rijssen-Holten, tel. 0548-513431. Thuiszorgmedewerkers, welzijnsmedewerkers en familieleden kunnen ouderen (in overleg met hen) ook aanmelden bij Annelies Kremer.

Elly Stegink toont trots haar medaille na volbrengen marathon Rotterdam (eigen foto).
Elly Stegink loopt de marathon van Rotterdam 6 uur geleden
Foto: Ontwerp: N+L Landschapsontwerpers | Palazzo Oost bv
Unaniem positief over plan Prins van Holten 8 uur geleden
Afbeelding
Lenteweer cadeau tijdens koopzaterdag 12 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Holten voor de jeugd heropent 15 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 uur geleden
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 18 uur geleden
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Column: Om de hoek 18 apr, 19:49
Afbeelding
Concert met samenzang van De Twente Zangers in Dorpskerk Wierden 18 apr, 17:43