Een nagebouwde stadsboerderij in de optocht ter gelegenheid van Rijssen 750 jaar stad in 1993.
Een nagebouwde stadsboerderij in de optocht ter gelegenheid van Rijssen 750 jaar stad in 1993. Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

Veel activiteiten in Geschiedenismaand

Algemeen

RIJSSEN - De maand oktober is de Maand van de Geschiedenis, die voor de elfde keer wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Ook in Rijssen is in Oktober Geschiedenismaand van alles te beleven.

Het thema van 2022 is “Wat een ramp”. Vandaar ook dat in Rijssen aandacht is voor het Rampjaar 1672. In de stadswandeling die op donderdag 6 oktober wordt gehouden, wordt stilgestaan bij het Monument van Bommen Berend, de Munsterse bisschop die in 1672 Rijssen binnenviel. 

Bommen Berend

Het schilderij van de inval van Bernard von Galen, zoals Bommen Berend officieel heette, is te zien in de stadsgeschiedeniszaal van het Rijssens Museum. Dit schilderij is gemaakt door de Rijssense kunstschilder Gerrit Kwintenberg (1914 - 1975) en is eigendom van de gemeente. Voor de gelegenheid is het kunstwerk een aantal weken uitgeleend aan het Rijssens Museum. Het schilderij van Bommen Berend in Rijssen figureert ook in de presentatie “Oude Meester uit het Oosten” die dinsdagmiddag 11 oktober in ‘n Koffiehook van het Rijssens Museum wordt gehouden. Daar wordt in een korte presentatie verteld over de Interactieve Kunstgalerij (IKG) waarin het museum zogenaamde “zwervende collecties” bijeengebracht heeft. De presentatie start om 14.00 uur. Aanmelden is niet verplicht. De entree is 2,- euro, inclusief een kop koffie/thee. De week daarvoor op dinsdagmiddag 4 oktober staat de Virtuele Van Heelkunstzaal centraal die als het ware aan de achterkant van het kasteel is ‘gebouwd’. 

Van Heel Virtueel

Vanaf 14.00 uur wordt verteld over de totstandkoming van de Virtuele Van Heelzaal onder andere aan de hand van het schilderij De Toren van Babel. Ook hiervoor geldt een entree van 2,- euro inclusief koffie/thee. Deze presentatie onder het motto “Van Heel Virtueel” duurt tot ongeveer 15.30 uur. 

Historische Atlas

Donderdagavond 13 oktober houden de Bibliotheek Rijssen-Holten, de Readshop Rijssen en het Rijssens Museum een historische lezing door dr. Paul Brood. Hij is de samensteller van de Historische Atlas, die als ondertitel heeft “Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt”. De lezing wordt gehouden in het Koetshuis aan de Kasteellaan. Inloop vanaf 19.45 uur. Start van de lezing om 20.00 uur. Entree 2,50 euro, inclusief een kop koffie/thee. Reserveren voor de lezing kan via de website van de bibliotheek. 

Beleefweek

De brandweerwagens van het Brandweermuseum rijden op zaterdag 8 oktober de hele dag. Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen rondritten worden gemaakt met de historische Willy’s Jeep personeelswagen uit 1962 en de Iveco motorspuit die van jongere datum is. Ook de historische film Riessen in ‘n Kiekerd 2 draait in oktober verschillende keren. Alle activiteiten zijn te vinden op de website van het Rijssens Museum www.rijssensmuseum.nl

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 2 uur geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 2 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08