Wim Vlogtman schreef zijn derde boek "Het gebeurde in Rijssen" waarin hij gevoelige thema's niet uit de weg gaat.
Wim Vlogtman schreef zijn derde boek "Het gebeurde in Rijssen" waarin hij gevoelige thema's niet uit de weg gaat. Foto: jan Joost

Gevoelig portret van Rijssen in het boek ‘Het gebeurde in Rijssen’

Algemeen

RIJSSEN - Verhalen over de stad Rijssen en bekende en minder bekende Rijssenaren. Maar altijd met veel warmte en invoelingsvermogen op papier gezet. 

Een boek met zorgvuldig verwoorde verhalen. Ook dat is een kenmerk van auteur Wim Vlogtman (83). Ook de omslagfoto is met zorg gekozen. De vallende schoorsteenpijp van Ter Horst in 1992. Op de achtergrond nog een deel van de oude kamgarenfabriek, nu de Kampus. Het einde van een tijdperk. De titel “Het gebeurde in Rijssen” klinkt wat onheilspellend, maar geeft onmiskenbaar een veranderend tijdsbeeld aan. 

De opmaat van het boek wordt gevormd door een beschouwing over de opkomst van het nationaalsocialisme in Rijssen. Hoewel de deelname van Rijssen aan deze nieuwe beweging relatief laag was, sloten zich toch mensen aan. Wat bewoog hen en welke omstandigheden leidden in de situatie van toen tot hun keus. Vlogtman verwoordt dat eerlijk maar met gevoel. Als sprekend voorbeeld wordt in hoofdstuk 2 de huisarts Johan Pieter Paulen genoemd, die in november 1941 naar het Oostfront vertrekt. 

Enkele boeiende hoofdstukken zijn gespendeerd aan de opkomst van de radio in Rijssen en hoe dat begon met een draadomroepsysteem. Verder schildert Vlogtman een drieluik van de Rijssense rooms-katholieke gemeenschap. Daarbij passeren bekende namen als Willemien Velner die een winkel had in de Rozengaarde met religieuze artikelen.

Pastoor Peters

Een scherpe foto van het rk-kerkkoor uit 1928 met gezichten die bekende familietrekken vertonen en de grote pastoor Peters in het midden. Ook de bibliotheek kent een geschiedenis. Hoe dat zo gekomen is schetst Vlogtman in een verhaal dat eindigt bij Lex Bos die een kantoorboekhandel had aan de Enterstraat en later de Elsenerstraat.

Zwilstuutn

Verder een beschrijving van de verdwijning van de kolenboeren uit Rijssen. Daar staat een prachtige foto bij van Marinus Mensink (’n Zwilstuutn), op de fiets en getekend door het kolengruis. 

Korting

Het boek wordt donderdagavond 20 oktober ten doop gehouden in het Rijssens Museum. De presentatie begint om 19.30 uur. Tot die tijd kan ingeschreven worden op het boek. Wie dat doet betaalt geen € 19,95 maar € 17,95. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kan vanaf 20 oktober afgehaald worden. Bestellen kan bij de Readshop en Boekenhuis Rijssen. Maar ook bij het Rijssens Museum per mail info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Het gebeurde in Rijssen.

Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 7 minuten geleden
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 2 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 18 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 22 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje gisteren
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00