Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.
Karin Stegeman en Wim Nijkamp van Toerisme Rijssen-Holten.

Column: Een kop, staart en effect

Column

Mijn brein vindt de structuur van verhalen fijn. Het levert levendige beelden op en heeft doorgaans een begin en een eind – een kop en een staart. Er gaat altijd een oppervlakkig gesprek aan vooraf, over de voetbalwedstrijd van het afgelopen weekend of het klassieke onderwerp: het weer. Maar wil je niet in een gesprek over de gemeten windsnelheid blijven hangen, dan stel je een paar vervolgvragen waardoor het gesprek diepgang krijgt. En dan ontstaat de magie. 

‘Maar sommige verhalen zijn de moeite waard om te delen met de buitenwereld, omdat ze vermaken, ontroeren of inspireren’

Mensen zitten vol verhalen. Niet elk persoon deelt zijn of haar verhaal. Vooral niet tijdens een eerste kennismakingsgesprek. En eerlijk is eerlijk. Niet elk detail is het vertellen waard. Maar sommige verhalen zijn de moeite waard om te delen met de buitenwereld. Omdat ze vermaken, ontroeren of inspireren. Het kan zijn dat je mij niet kent, maar weet dat ik moeiteloos boeiende verhalen kan vertellen over de uitdagende en mooie dingen die mij de afgelopen jaren mochten overkomen. Toch hoef je nu niet een persoonlijk verhaal van mij te verwachten. Nee, ik heb het over de verhalen uit de zakelijke sector die iedereen mag horen. Verhalen van professionals in het bedrijfsleven, van winkeliers, handelsverenigingen en vrijwilligers. 

Sinds ik operationeel manager van Toerisme Rijssen-Holten en centrummanager Rijssen-Holten ben, haal ik verhalen op binnen de gemeentegrens en probeer deze samen te brengen. Dus het zou zo maar kunnen dat je mij in Rijssen of Holten hebt gezien als bruggenbouwer, als verbinder tussen lokale ondernemers om de energie in de winkelstraat te waarborgen en waar nodig nieuwe initiatieven te ontplooien. Wat heb ik de afgelopen twee jaar met vallen en opstaan – soms drie stappen vooruit, vijf stappen achteruit – het gesprek geopend om kansen te creëren, ambities uit te tekenen en behoeften te inventariseren. Oppakken en doorgaan. Maar altijd met de punt op de horizon en altijd koers houden. En waarvoor? Zodat elk verhaal zijn eigen vorm en aanpak krijgt die het verdient en plots heeft dat verhaal dat het vertellen waard is een kop, start én effect. Van een digitale centrumwandeling door Rijssen en evenementen als een streekmarkt en Proef en Beleef Rijssen genieten we immers allemaal. 

Wim Nijkamp
Operationeel manager Toerisme Rijssen-Holten en centrummanager Rijssen-Holten
www.visitrijssenholten.nl

Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 32 minuten geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 14 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 16 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 20 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 22 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07