Door een groot doek te laten vallen, kwamen de poasboake én de boakebouwers tevoorschijn. De jury mocht toekijken vanaf een bankje. Daarvoor werden de juryleden al welkom geheten bij de poort.
Door een groot doek te laten vallen, kwamen de poasboake én de boakebouwers tevoorschijn. De jury mocht toekijken vanaf een bankje. Daarvoor werden de juryleden al welkom geheten bij de poort. Foto: Peter Bulthuis

‘Het is echt een pracht paasvuur’

Cultuur

HOLTEN - Zowel de prijs voor de beste ontvangst als die van de mooiste poasboake ging afgelopen zaterdag 30 maart naar Dijkerhoek. Met veel gejuich werden de prijzen in ontvangst genomen in café Bie Toontje in Holten. Een dag later stak burgemeester Jurgen van Houdt het paasvuur van Espelo aan. Nog net voordat er een stevige bui langskwam. 

De paasvurencommissie maakte zaterdagmiddag een ronde langs de poasboakes van Espelo, Beuseberg, Ligtenberg, Holterbroek en Dijkerhoek. Naast de mooiste boake, was er ook een prijs voor de beste ontvangst. Hiervoor werden de juryleden goed in de watten gelegd met hapjes en drankjes bij ontvangst.

“Vorig jaar deden we al een beetje mee, maar dit jaar helemaal”, zegt Jasper Zwiers, beter bekend als Plakkie Plakson. Toch kwam de Ligtenberg niet verder dan de vijfde plek. Maar wel: “De mooiste boake van Rijssen!”, benadrukte burgemeester Jurgen van Houdt tijdens de prijsuitreiking in café Bie Toontje. 

De juryronde begon bij Espelo. Daar stond een trekker klaar met op de aanhanger een heuse bar, barkrukken en tafel met stoelen. Op een bord: ‘Café Splo. Het op een na mooiste café van Holten. En vanavond nog een bie Jaapie dan!’ Verwijzend naar café Bie Toontje. Waarvan uitbater Jaap Huisman meeliep als jurylid. Omdat hij dit jaar Prins Carnaval is. Ook Adjudant Thijs Huisman was van de partij. Nadat alle juryleden waren voorzien van een drankje, werd een rondrit gemaakt rondom de poasboake. Ondertussen werden de maten van de bult opgemeten. Ook al telt de omvang niet meer mee in de beoordeling. Door de strenge stikstofmaatregelen, mogen de boakes niet groter zijn dan duizend kuub.

“Wij vinden het een supermooie boake”, zegt Jaap. “Tot nu toe staan jullie op de eerste plaats qua mooiste én ontvangst.” Maar uiteraard moesten daarna nog de andere boakes worden beoordeeld. 

Zo ging de reis verder naar de Ligtenberg. Alleen daar werden de jurybusjes tegengehouden. Bovenop de boake waren duidelijk een aantal bouwers bezig. “We zijn nog niet klaar!” kreeg de jury te horen. Of ze over een half uur weer terug wilden komen. Daarom werd besloten om eerst Beuseberg aan te doen.

Hier zaten de bouwers al met kratten bier langs de sloot. Twee paashazen kwamen aanlopen. Daarnaast werden hapjes uitgedeeld. Broodjes, gevulde eieren en nestjes met chocolade eitjes. “Dertien weken zo’n paasvuur opbouwen is natuurlijk niet niks. Het is echt een pracht paasvuur geworden”, zegt de paashaas. 

Daarna ging de jury op herkansing naar de Ligtenberg. ‘Let op, agressieve roofvogel!’ staat er op een bord. Het rijdend Café Leggenbarg wacht al op de jury, die bij ontvangst een boakebitter krijgt aangeboden. “We hadden ooit last van een agressieve roofvogel”, wordt de jury uitgelegd. “En als grap is er een Pino-verhaal omheen bedacht.” In de boake zijn dan ook diverse Pino’s te vinden. 

Ook bij Hoolterbrook komen twee paashazen de jury ontvangen. Met hardgekookte eieren en chocolade eieren. “Ja, die wortels zijn voor ons.” 

De jeugd is er bezig een eigen paasvuurtje te bouwen. Terwijl de jury een rondrit krijgt op de platte wagen. 

Bij aankomst in Dijkerhoek is de poasboake afgeschermd met een gigantisch groot doek. Bij de ingang wordt de jury verwelkomd door de jeugd. “Welkom bij paasvuur Dijkerhoek!”, roepen ze in koor, terwijl ze een dansje doen. Daarna komen de hapjes en drankjes en mogen de juryleden plaatsnemen op een bankje bij het grote doek voor de boake. “De laatste maanden zijn de jongens druk bezig geweest met het bouwen van het paasvuur. Helaas niet de grootste, maar we gaan wel voor de mooiste.”

Er wordt afgeteld. En dan als het doek valt, blijkt niet alleen de boake zich achter het doek te verschuilen. Maar ook alle boakebouwers komen onder de klanken van You Are Simply The Best van Tina Turner luid juichend tevoorschijn. En volgens de jury uiteindelijk een zeer geslaagde opkomst, want ze wonnen de ontvangstprijs.

Veewagens vol met boakebouwers komen ‘s avonds bij café Bie Toontje aan. Luid toeterend en juichend stappen ze eruit om het café in te gaan in afwachting van de uitslag. De buurtschappen zijn aan elkaar gewaagd en scanderen elkaar met zangkoren. “Er kan er maar eentje boake bouwen…” De ontlading is groot als de burgemeester uiteindelijk het verlossende woord geeft: “Dijkerhoek!” Zowel voor de mooiste als beste ontvangst. “Bier vliegt door de lucht, net als alle aanwezige Dijkerhoekers. Alleen de eerste prijs lijkt te tellen. De rest is ervoor de troost.

Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 1 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 15 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 17 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 21 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje 23 uur geleden
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00
Afbeelding
Kuier'n door het Hart van Holten 11 apr, 12:07