Niels Schutte in actie. Uiteindelijk werd Niels derde in zijn klasse.
Niels Schutte in actie. Uiteindelijk werd Niels derde in zijn klasse. Foto: Coen van Hoevelaak

Spektakel tijdens Trekkertrek Holten

Cultuur

HOLTEN - De trekkertrekwedstrijden die de dag na Hemelvaart werden gehouden zijn zonder problemen verlopen. De voorbereidingen verliepen minder soepel vanwege de uitzonderlijk natte omstandigheden van het wedstrijdterrein. “We liepen over de ‘oude baan’ maar stonden tot de enkels in het water en dan kun je dit soort wedstrijden niet organiseren”, vertelt pr-commissievoorzitter Thijs Veneklaas Slots. Gelukkig bracht de voorzitter van de Trekkertrekcommissie, Niels Schutte, de oplossing. Hij stelde zijn land beschikbaar en zo kon de vijfde editie toch doorgaan.

Ruim 170 deelnemers hadden zich ingeschreven en zijn verdeeld over zeven standaard klassen, enkele hobbyklassen en de Supersport klasse. Het gewicht van de tractor is bepalend in welke klasse je strijdt. Het begint bij de klasse tot 2.800 kg en loopt stapsgewijs op tot 11.000 kg. Er is een verschil tussen de Standaard- en Supersport-klasse. “De Supersport-tractoren zijn helemaal geprepareerd voor deze sport en zijn ook flink opgevoerd en hebben geen betekenis meer op het landbouwbedrijf. De andere tractoren wel”, verduidelijkt Thijs. 

De wedstrijddag duurt lang, van 11 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds. Toch zijn bijna alle deelnemers vroeg aanwezig en bezig de extra wielen, die op een aanhanger zijn meegenomen, te monteren. Ook worden er extra gewichten aangebracht op de tractor. “Dat is om precies aan het aantal kilo’s te komen in hun klasse”. Het is de kunst om de juiste gewichten te verdelen over de tractor en de juiste spanning in de banden te hebben voor de beste grip. 

De wedstrijdvorm is eenvoudig. Er is een immense sleepwagen die zover mogelijk moet worden voortgetrokken. Gedurende de ‘rit’ wordt het steeds zwaarder en wie de meeste meters aflegt is de winnaar. Een groot digitaal bord op de sleepwagen geeft precies het aantal getrokken meters weer. “Er kan tot maximaal 100 meter worden getrokken, dan heb je een “full pull” en ben je verzekerd dat je nog een keer mag”, vertelt Thijs. In elke klasse gaan de eerste vijf namelijk naar de finale en wordt in de extra ronde de winnaar bepaald.


Christa Haarkamp uit Wierden is een van de weinige vrouwelijke deelnemers. - Coen van Hoevelaak

Voorzitter Niels Schutte is een deelnemer in de klasse tot 4.500 kg en een kanshebber. Hij wist de vorige editie te winnen. Dit jaar heeft Niels voorafgaand zijn twijfels. “Doordat de baan toch nog wat vochtig is heb ik minder grip”, zegt Niels die uiteindelijk nog derde wordt in zijn klasse waarin ook een dame actief is. Christa Haarkamp uit Wierden is via haar man in aanraking gekomen met deze sport. “Het is het derde jaar dat ik nu meedoe en probeer alle wedstrijden mee te doen”, vertelt Christa die geen boerenbedrijf heeft zoals veel andere deelnemers. “Het is echt een hobby”, zegt Christa terwijl ze gespannen kijkt naar de overige drie deelnemers die nog moeten in haar klasse. “Ik sta nu nog vijfde, als er eentje verder is, ben ik klaar”, vervolgt ze. Helaas voor Maaike is dat het geval en is de wedstrijd voorbij maar wordt toch zevende in het eindklassement. 

In de 9.000 kg klasse eindigt de enige Holtense deelneemster Benthe Meijerink als negende. En zo worden per klasse de wedstrijden afgewerkt en zorgen de Supersport-deelnemers voor extra spektakel. Tegen 11 uur ’s avonds wordt het stil aan de Russendijk. Ruim 2.500 toeschouwers hebben gedurende de dag genoten van de wedstrijden en ruim 70 vrijwilligers hebben gezorgd voor een perfecte ambiance. 

Beste Holtenaren per klasse
2.800: Janco van de Vosse - 2e
3. 800: Rowie Bloemenkamp - 2e
4.500: Niels Schutte - 3e
5.500: Jeroen Groteboer - 8e
7.000: Rik Lohuis - 10e
9.000: Benthe Meijerink - 9e
11.000: Thomas Bloemenkamp - 3e

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 14 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 20 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 22 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum gisteren
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42