Bestuurslid Ben Prins van Radio 350 is erg blij met de unaniem aangenomen motie. Volgens hem een grote waardering voor de lokale omroep.
Bestuurslid Ben Prins van Radio 350 is erg blij met de unaniem aangenomen motie. Volgens hem een grote waardering voor de lokale omroep. Foto: Peter Bulthuis

‘Lokale geluid mag niet verloren gaan’

Gemeentenieuws

RIJSSEN - ChristenUnie en Gemeentebelang willen voorkomen dat er voor Twente maar één lokale omroep komt. Zij dienden daarom een motie in om ervoor te zorgen dat wethouder René de Koff gaat pleiten voor twee omroepen: Twente Oost en Twente West. Na een aanpassing van de motie werd deze donderdag 28 maart unaniem aangenomen door de gemeenteraad. 

Tonnie Rozenkamp van de ChristenUnie vindt het belangrijk dat ‘Ons eigen geluid via de lokale radio te horen blijft. Voor ons is dat Radio 350, die zijn wortels hier heeft.”

Nieuwe wetgeving zorgt er waarschijnlijk voor dat lokale omroepen moeten gaan samenwerken. “Het aantal lokale radiostations die van Rijksgeld worden voorzien, moeten worden teruggebracht van 260 naar 80 stations.” Er moet worden samengewerkt met omliggende stations. “Een lokale omroep zendt dan uit voor een gebied met zo’n 220.000 inwoners”, legt Tonnie uit. “Nu wil het geval dat er in heel Nederland één uitzondering is, namelijk Twente. Want daar willen ze een gebied van 600.000 inwoners gaan maken. En dan is er een bestaande omroep uit Enschede, 1Twente, die dat moet gaan doen. Best wel een eind weg als je het over lokaal hebt.” Het idee is wel dat er vijf lokale redacties komen. “Maar daarvan komt er geen enkele in Rijssen-Holten. Hoogstwaarschijnlijk Hellendoorn. En dan mag deze redactie bepalen wat er in Rijssen-Holten lokaal is.”

Volgens hem gaat daardoor het eigen lokale geluid verloren. “En dat willen we absoluut niet laten gebeuren!”

Wethouder René de Koff lijkt het te vroeg om nu al te gaan bemiddelen om tot twee omroepen te komen. “U roept op om iets te gaan doen waarover eigenlijk nog niets is besloten. Want het moet nog door de Tweede en Eerste Kamer. Ik vraag me dan af wat wij ermee kunnen doen.”

Bart Voortman (SGP) en Bart-Jan van den Berg (VVD) willen weten hoe het met de financiën zit. “Als je erop aan gaat dringen, moet je ook de gevolgen dragen”, vindt Bart-Jan. “En dan vind ik het wel wat spannend worden. Want ondanks dat ik een streekomroep erg mooi vind, is het ook het financiële plaatje.”

De Koff geeft aan dat het een wettelijke plicht is om te zorgen voor een lokale omroep. “We krijgen per huishouden een vergoeding. Dat is zo’n 24.000 euro, die we als subsidie overmaken aan Radio 350. Hoe dat in de toekomst eruit komt te zien, kan ik nu nog geen antwoord op geven.”

Jan Beunk (GB) benadrukt dat het belangrijk is dat er geen tweede RTV Oost komt. “Stem nu maar gewoon voor. Dan kunnen we later nog wel over de financiën praten.”

Bart Voortman: “We dragen de lokale omroep een warm hart toe. Waar we het niet mee eens zijn is dat u met deze motie aandringt op een tweedeling. Dat zal leiden tot stijgende kosten.” Dat vindt Bart-Jan van den Berg ook: “Ik vind de financiering wel een dingetje. Ik kan de gevolgen niet overzien. En als je nu A zegt moet je later ook B zeggen en met geld over de brug komen.”

Na een schorsing wordt de motie aangepast. Rozenkamp: “Verzoekt het college aan te dringen op een tweedeling van streekomroepen Twente Oost en Twente West. Op basis van financiële evenredigheid. Hiertoe ook in overleg te gaan met de overige betrokken gemeenten Borne, Haaksbergen, Hof van Twente, Wierden  en Hellendoorn.”

Daarmee kan de raad unaniem instemmen. 

Bestuurslid Ben Prins van Radio 350 is erg blij met de uitkomst. “B en W moeten zich nu sterk maken om richting Den Haag en het Commissariaat van de Media duidelijk aan te geven dat ze niet willen wat 1Twente van plan is. Maar dat ze een streekomroep willen.” Hij is ook blij met wethouder René de Koff die tijdens de vergadering zei zelf ook ooit achter de knoppen bij Radio 350 te hebben gezeten. “En ik kan het iedereen aanraden”, benadrukte De Koff. 

Ben: “Als we met de lokale omroepen gaan samenwerken in het grotere verband van Twente West, moet de eigen identiteit behouden blijven. We moeten elkaar versterken.” Net als de raad wil ook Ben voorkomen dat hetzelfde gebeurt als in Almelo. “Waar de gemeenteraad de eigen 35-jarige lokale omroep heeft verkwanseld aan 1Twente. Almelo is daardoor van de kaart geveegd.” 

Rijssen-Holten is volgens hem hier een positieve uitzondering. “En ik hoop dat andere lokale omroepen ook hun eigen gemeente kunnen toespreken om tot eenzelfde besluit als in Rijssen-Holten te kunnen komen.” De wetgeving zou in 2025 starten, maar er is nog geen nieuw kabinet. “Waarschijnlijk wordt het 2027.”

Afbeelding
Excelsior'31 futsal verslaat FC Coronaas na comeback 10 minuten geleden
Afbeelding
Lentefair voor jong en oud 2 uur geleden
Er zijn op zondag 28 april allerlei oude motoren te bewonderen bij de Enterse Motor Club.
Jaarlijkse veteranen- en klassieker motoren rit 16 uur geleden
Frank Averesch had met drie assists en één doelpunt een belangrijk aandeel in de overwinning.
S.v. Rijssen triomfeert met overtuiging in doelpuntrijke strijd 18 uur geleden
Op 22 mei neemt Noah het op tegen de voorleeskampioenen uit de 11 overige provincies.
De voorleeskampioen van Overijssel is Noah Ndikuriyo! 22 uur geleden
Afbeelding
Hosanna zet jubilaris Jenny in het zonnetje gisteren
Arco Hofland en Jurgen van Houdt onthulden het nieuwe beeld op plein Tusveld. Arco hoopt met het beeld mensen te raken en een signaal af te geven.
Nieuw beeld in Rijssen benadrukt: 'Het is 5 voor 12!' VIDEO 12 apr, 18:21
Mariniers met tamboers voorop lopen over het toepad de kazerne binnen.
Werkgroep Mariniers toont 'Tamboers en Pijpers' in Oudheidkamer Hoolt'n 11 apr, 14:00